Pfizer și Moderna sunt vaccinurile pe bază de ARN mesager care s-au dovedit extrem de eficiente împotriva unor forme severe de infectare cu COVID-19.
Cercetările publicate în ultimele săptămâni sugerează totuși avantajul vaccinului Moderna în ceea ce privește protecția pe termen lung, scrie The Scientist.
În mai multe studii independente, au fost detectate niveluri semnificativ mai scăzute de anticorpi și mai multe infecții descoperite post vaccin la populația vaccinată cu Pfizer.
Acestea ar putea fi explicate prin ușoare diferențe între vaccinurile celor două companii: dozele distincte, intervalele dintre cele două doze sau compoziția nanoparticulelor lipidice utilizate în fiecare dintre ele.
Infecții post-vaccinare, avantaj Moderna
La prima vedere, vaccinurile sunt foarte asemănătoare. Ambele sunt compuse din nanoparticule lipidice umplute cu ARN mesager. Rezultatele testelor au constatat că vaccinurile pe bază de ARNm de la Pfizer și de la Moderna au fost remarcabile în prevenirea COVID-19.
Dar date mai recente au început să sugereze o diferență în performanță. De exemplu, o cercetare din 8 august raportează mai puține infecții descoperite în rândul beneficiarilor de vaccin Moderna decât în rîndul celor vaccinați cu Pfizer.
Activarea imunității, avantaj Moderna
Diferențe ușoare in comportamentul celor două vaccinuri ar putea sugera un răspuns imunitar mai puternic la serul Moderna. Un număr din ce în ce mai mare de studii compară vaccinurile prin măsurarea nivelurilor de anticorpi ale receptorilor care se leagă de proteina Spike a virusului, măsură care se corelează cu nivelurile de anticorpi neutralizanți și protecția împotriva unei infecții cu SARS-CoV-2.
O echipă de cercetare din nord-estul Belgiei a decis să măsoare nivelurile de anticorpi. Analiza lor, publicată pe 30 august, a găsit diferențe de performanță între Moderna și Pfizer. La șase până la zece săptămâni după a doua doză, pacienții care au primit vaccinul Moderna au avut concentrații semnificativ mai mari de anticorpi anti-vârf. Cei vaccinați cu Moderna au avut de 3,56 ori mai mulți anticorpi decât cei care au primit vaccinul Pfizer.
Și alte studii mici au observat niveluri semnificativ mai mari de anticorpi după vaccinul Moderna, comparativ cu Pfizer, la persoanele cu risc mare de COVID-19 sever, cum ar fi pacienții care fac hemodializă și cei cu transplant hepatic.
Sursa foto: Dreamstime