Imaginea și numele celebrului jurnalist Dragoș Pătraru au fost folosite fără drept într-o campanie publicitară agresivă desfășurată pe Facebook, care urmărește înșelarea utilizatorilor în numele companiei de stat Hidroelectrica.
Avertisment pentru clienții Hidroelectrica
Campania, prezentată sub forma unui videoclip deepfake, are ca scop inducerea în eroare a publicului pentru a obține date personale și acces la informații bancare, în cadrul unei tentative de fraudă financiară.
Clipul video, difuzat printr-o pagină „fantomă” denumită Piețe și Profit, manipulează imaginea jurnalistului, utilizând tehnologie bazată pe inteligență artificială pentru a crea impresia că Dragoș Pătraru promovează o metodă rapidă de îmbogățire.
Acest tip de conținut, cunoscut sub denumirea de deepfake, presupune suprapunerea unor înregistrări audio modificate peste imaginea originală, inducând ideea falsă că jurnalistul ar recomanda investiții în acțiuni Hidroelectrica, cu promisiunea unor câștiguri lunare de până la 10.500 de lei.
În realitate, clipul este parte a unei scheme de fraudare în care utilizatorii sunt încurajați să acceseze un link postat în comentarii. Odată accesat, li se cer date cu caracter personal, iar ulterior sunt contactați de un presupus „consultant”, care, sub pretextul unei investiții profitabile, obține acces la conturile bancare ale victimelor.

Dragoș Pătraru a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului
Dragoș Pătraru a declarat pentru Observatorul Prahovean că a sesizat Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), solicitând eliminarea materialului fals din mediul online. Potrivit informațiilor disponibile, sesizarea urmează să fie analizată în cadrul ședinței CNA programată pentru miercuri, 24 aprilie.
„Săptămâna trecută am avut un interviu cu Mircea Toma, de la Consiliul Național al Audiovizualului și am aflat că astfel de materiale pot fi reclamate la CNA și le dă jos imediat.
Eu am făcut deja sesizare la CNA și probabil că la viitoarea ședință va fi analizată cererea mea”, a declarat Dragoș Pătraru pentru sursa menționată.

Reacția Hidroelectrica nu a întârziat să apară. Compania a avertizat publicul cu privire la existența acestor campanii frauduloase care folosesc abuziv numele și imaginea sa, precum și pe cele ale reprezentanților companiei.
De asemenea, a subliniat că aceste tentative de înșelăciune sunt însoțite de declarații false și site-uri care mimează aspectul oficial al paginii societății. Hidroelectrica a anunțat că ia toate măsurile necesare pentru a proteja investitorii și colaborează cu autoritățile în vederea investigării și combaterii acestor practici ilegale.