Florin Cîțu, anunț de ultim moment pentru părinți: Ne gândim la introducerea testelor în școli

Potrivit celor spuse de Florin Cîțu, decizia este luată în calcul deoarece se dorește menținerea prezenței fizice în școli.

„Vrem în continuarea să menținem prezența fizică în școli, ne gândim la introducerea testelor de salivă. Ministerul Educației anunța ieri că 99% din părinți nu vor testeze copiii, ceea ce e trist. Încercăm cu teste cu salivă, dar intenția e ca școlile să rămână deschise. Școlile online nu au avut cele mai bune rezultate anul trecut”, a anunțat premierul.

Sorin Cîmpeanu spune că nu a organizat bine procesul de testare în școli

De asemenea, ministrul Educaţiei a spus în aceeași zi că nu a fost foarte bine organizat procesul de asigurare a testelor la nivelul unităţilor de învăţământ, precizând că vor exista suficiente teste disponibile pentru cei care doresc să se testeze.

„Am avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, au fost vicii de organizare, nu putem spune că a fost foarte bine organizat procesul de asigurare a testelor la nivelul şcolilor atunci când şcolile solicită astfel de teste. S-a deblocat din punct de vedere organizatoric. Vă asigur că vor exista teste suficiente disponibile pentru cei care doresc să se testeze”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.

Totodată, acesta a precizat că trebuie armonizate prevederile din ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii cu metodologia INSP.

„Al doilea lucru care va fi pus pe masa discuţiilor astăzi va fi armonizarea prevederilor ordinului comun de ministru Educaţie, Sănătate. Pentru că în ordinul comun de ministru este prevăzută posibilitatea ca în cazul apariţiei unui caz după şapte zile, în cea de-a opta zi cei care doresc să poată reveni la şcoală cu prezenţă fizică cu condiţia un rezultat negativ în urma testării. Acest lucru necesită o armonizare cu metodologia INSP care spune că testarea se face doar în cazul contacţilor direcţi”, a completat ministrul.

Amintim că Sorin Cîmpeanu a precizat într-o conferinţă de presă că în săptămâna 21-27 septembrie s-au vaccinat, în medie, 1.700 de elevi pe zi.

„În săptămâna 13-20 septembrie s-au vaccinat, în medie, 1.000 de elevi pe zi. În săptămâna 21-27 septembrie s-au vaccinat, în medie, 1.700 de elevi pe zi. Practic, în săptămâna 21-27 septembrie, numărul elevilor vaccinaţi a crescut cu 12.000 – 8.000 de elevi din categoria de vârstă 16-19 ani şi peste 4.000 de elevi din categoria de vârstă 12-15 ani. (…) Este un trend ascendent, semnificativ, este un progres care ne dovedeşte că aceste acţiuni nu sunt în zadar, au efect. Erau puţin peste 100 de elevi pe zi, acum am trecut la o mie. Săptămâna trecută am avut 1.700 de elevi vaccinaţi pe zi”, a spus Cîmpeanu.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu