E.ON trimite notificări clienților din România privind durata contractelor

Grupul german E.ON a notificat unii clienți din România că noua perioadă contractuală va începe pe 14 ianuarie 2025 și se va încheia pe 31 martie 2025, adică exact înainte de expirarea plafonării prețurilor la energie.

În cazul în care ambele părți doresc continuarea relației contractuale după data de 31 martie 2025, contractul se va prelungi automat pentru perioade succesive de câte un an.

De asemenea, E.ON propune modificarea termenului de notificare privind încetarea contractului la finalul perioadei de valabilitate.

Clauza referitoare la schimbarea condițiilor comerciale stipulează:

„Putem oricând pe parcursul derulării Contractului să vă propunem modificarea condițiilor comerciale.”

Plafonarea prețurilor la energie este valabilă doar până la 1 aprilie 2025.

Declarații și perspective

În primăvara acestui an, Leonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, a declarat în cadrul Summit-ului Eurelectric că grupul german analizează posibilitatea de a vinde operațiunile de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România. Motivul principal este deteriorarea raportului risc-randament din cauza legislației românești privind plafonarea prețurilor și modificările frecvente și imprevizibile ale acesteia.

Deși furnizorul E.ON Energie România SA a încheiat anul 2023 cu un profit net de 133,5 milioane lei, acest rezultat vine după o pierdere considerabilă de aproape 360 milioane lei în anul 2022, pe fondul crizei energetice. Compania este controlată indirect de grupul E.ON, care deține peste 68% din capital, în timp ce 31,82% din acțiuni aparțin statului român, prin Ministerul Energiei.

În portofoliul companiei se regăsesc peste 3 milioane de consumatori de energie și gaze. În anul 2022, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și impactul profund resimțit pe piața energiei, jucătorii majori din sector au început să se reorganizeze. Această regrupare nu a fost determinată doar de contextul regional, ci și de măsurile adoptate la nivel local privind reglementarea pieței energiei.

Posibil acord de vânzare

În cazul unei posibile vânzări, două companii de stat și-au exprimat interesul. Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, este interesat de achiziția operațiunilor de furnizare deținute de E.ON România. De asemenea, și Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, dorește să intre în această afacere, potrivit Hotnews.

Compania maghiară MVM, deținută de stat, ar fi ajuns la un acord cu grupul german E.ON pentru achiziția E.ON Energie România, conform surselor HotNews.ro. După preluarea activităților de furnizare, miza principală ar fi distribuția.

Tranzacția va fi anunțată oficial după alegerile din România, iar premierul Marcel Ciolacu ar fi fost informat despre înțelegere. Înainte, E.ON ar fi negociat și cu Romgaz și OMV Petrom. Informația a fost publicată inițial de G4media.ro și Economedia.ro.