Pensiile private obligatorii au recuperat în mai puțin de două luni mai bine de jumătate din scăderile înregistrate în acest an din cauza războiului din Ucraina și inflației în creștere.
Evoluţia din ultimele luni arată o creştere robustă şi rapidă a valorii activelor, pe fondul revenirii cotaţiilor titlurilor de stat româneşti, în care fondurile de pensii îşi investesc aproximativ două treimi din sumele administrate, transmite Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Cum aflați sumele de bani acumulate la Pilonul II
„Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat”, potrivit calculelor realizate de APAPR, pe baza celor mai recente date disponibile public.
În cazul în care doriți să aflați ce sume s-au acumulat în contul dumneavoastră personal, puteți face acest lucru foarte simplu. Astfel, pentru a afla câți bani s-au acumulat în contul de pensii de la Pilonul II, în cazul în care știți deja fondul de pensii la care contribuiți, trebuie doar să accesați pagina de AICI.
Dacă nu cunoașteți detaliile despre cont sau fondul de pensii la care contribuiți puteți afla și acest lucru prin intermediul paginii puse la dispoziție de Autoritatea de Supraveghere Financiară, disponibilă AICI.
Pe Pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
Fondurile de pensii private obligatorii, în creștere
Menționăm că, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 90,47 miliarde lei, la finalul lunii iulie 2022, în creştere cu 3% faţă de nivelul înregistrat la 31 iulie 2021, potrivit ultimelor date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se menţionează într-un raport al ASF.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 54,453 miliarde de lei, respectiv 60,19%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 21,644 miliarde de lei (23,92%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,349 miliarde de lei, respectiv 8,12% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.888.081 milioane de participanţi în iulie.