Legislația privind consumul de droguri trebuie modificată

Ministrul Familiei a explicat că părinții care au copiii peste 18 ani se confruntă cu dificultăți considerabile în a-i duce într-un centru pentru tratament.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, odată ce tinerii ating vârsta de 18 ani, părinții nu mai au control asupra lor într-un mod direct.

În cazul în care se face o sesizare la 112, poliția intervine. După ce poliția ajunge la fața locului, se constată necesitatea de a aștepta constituirea unei echipe de specialiști, inclusiv psihiatri, pentru a evalua starea tânărului în cauză.

Totuși, constituirea unei echipe de specialiști nu se întâmplă imediat și poate dura zile sau chiar o săptămână.

În timpul acestei perioade de așteptare, substanțele inhalate de către tânăr pot să nu mai fie relevante pentru analizele ulterioare.

„Părinţii care au copiii peste 18 ani întâmpină mari dificultăţi să îi poată duce într-un centru pentru tratament, deoarece de la vârsta de 18 ani nu mai au putere asupra lor, să spunem aşa, o putere prin care încearcă să-i ajute, de fapt. Deci dacă (…) sesizează la 112 organele competente, vine Poliţia. Poliţia constată la faţa locului şi spune că trebuie să aştepte să se constituie echipe de specialişti, de psihiatri, care să evalueze starea tânărului respectiv. Vă daţi seama că echipa nu se constituie imediat, poate să dureze zile, o săptămână, şi în această perioadă de timp să nu mai fie relevante cumva la analize substanţele care au fost inhalate”, a spus ministrul Familiei.

Natalia Intotero
SURSA FOTO: Facebook

Modificările, în concordanță cu soluţiile problemelor

Natalia Intotero a subliniat că este imperativ să se facă schimbări în abordarea prevenirii consumului de droguri, adaptându-le conform soluțiilor propuse de tinerii care au experimentat această problemă.

„Trebuie modificată şi legislaţia, dar, repet, şi aceste modificări, inclusiv pe partea de prevenţie, trebuie să fie în concordanţă cu soluţiile problemelor prin care au trecut aceşti tineri care sunt alături de mine. Şi de aceea este foarte important clasa politică să asculte, să identifice problemele şi alături de cei în cauză să vină şi cu soluţii”, a punctat Intotero.

Vineri, Ministrul Familiei a participat la un eveniment în Deva. Acesta face parte din Campaniei „Fără Bariere – TOT Adevărul despre Droguri”.

Aici, peste 1.000 de tineri au avut ocazia să asculte mărturiile unor consumatori de droguri cu vârste similare și să adreseze întrebări. Ei au beneficiat de protecția anonimatului.

Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut

Consumul de droguri a înregistrat o ascensiune în România, în timp ce traficanții adoptă noi strategii de distribuție. Vârsta la care începe consumul a scăzut până la 10-11 ani.

La nivel european, România este traversată de trasee binecunoscute pentru traficul de droguri. Acestea sunt destinate pieței din Europa de Vest.

România este parte din ruta balcanică utilizată pentru traficul de heroină. De altfel, servește ca punct de intrare în Europa pentru cocaină.

De asemenea, țara este o zonă de tranzit pentru droguri sintetice care circulă din vestul Europei spre Orientul Mijlociu.

În Europa, aproximativ 29% din persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani au afirmat că au consumat cel puțin o dată un drog ilegal.

La nivelul țării, aproximativ 10,7% din persoanele cu vârsta între 15 și 64 de ani au recunoscut că au consumat cel puțin o dată droguri în timpul vieții lor.