Scăderi de prețuri la carburanți în România
Miercuri, 16 aprilie 2025, benzinăriile din România afișează prețuri mai mici pentru principalii carburanți. Conform datelor furnizate de specialiști din domeniu, scăderea este următoarea:
-
Benzina standard s-a ieftinit cu 7-8 bani/litru, ajungând să coste între 6,87 și 7 lei/litru.
-
Benzina premium este disponibilă între 7,46 și 7,70 lei/litru.
-
Motorina standard a înregistrat o scădere de 5 bani/litru, cu prețuri situate între 7,07 și 7,16 lei/litru.
-
Motorina premium se vinde în intervalul 7,45 – 7,71 lei/litru.
-
În schimb, GPL-ul rămâne constant, între 3,43 și 3,63 lei/litru, fără variații față de ziua anterioară.
Scăderile sunt moderate, dar importante pentru consumatori, în special în contextul unui început de an caracterizat prin fluctuații frecvente de preț.
Cotațiile petrolului, în scădere pe plan internațional
Pe plan internațional, cotațiile barilului de petrol au scăzut semnificativ miercuri dimineață. La ora 07:58 GMT:
-
Brent crude a scăzut cu 0,6%, la 64,28 dolari/baril.
-
WTI (West Texas Intermediate) a coborât cu 0,7%, la 60,90 dolari/baril.
Motivul principal îl constituie incertitudinile provocate de războiul comercial dintre Statele Unite și China, alimentate de noile politici tarifare ale administrației Trump. Aceste măsuri provoacă îngrijorări în rândul investitorilor cu privire la impactul asupra economiei globale și, implicit, asupra cererii de energie, transmite Reuters.
Cererea globală de petrol, la cel mai lent ritm de creștere din ultimii cinci ani
Potrivit unui raport publicat marți de Agenția Internațională pentru Energie (IEA), creșterea cererii globale de petrol este estimată la doar 730.000 barili/zi pentru 2025. Este o reducere abruptă față de prognoza anterioară de 1,03 milioane barili/zi.
În același timp, OPEC a ajustat și ea în jos estimările privind cererea de petrol. Războiul tarifelor și tensiunile comerciale au fost indicate drept cel mai mare risc pentru economia globală și pentru cererea de petrol.
Prognoze revizuite privind cotațiile petrolului
Analistul Imad Al-Khayyat, expert în cadrul London Stock Exchange Group, a declarat că tensiunile comerciale și creșterea producției de către grupul OPEC+ (inclusiv Rusia) au dus la o scădere de aproximativ 13% a prețului petrolului în această lună.
Băncile internaționale – UBS, BNP Paribas și HSBC – și-au revizuit deja în jos previziunile pentru prețul țițeiului, anticipând o volatilitate crescută în lunile următoare.