Ar putea fi permis accesul animalelor de companie în parcuri
Un proiect important a fost pus în dezbatere publică în București, care vizează modificarea regulilor privind accesul animalelor de companie în spațiile publice exterioare. În prezent, câinii nu au voie în parcuri decât în zonele special amenajate, ceea ce creează probleme multor stăpâni, deoarece aceste zone sunt insuficiente.
Potrivit Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 privind normele de salubrizare ale Municipiului București, posesorii de animale de companie au anumite obligații în timpul plimbării acestora pe domeniul public.
De asemenea, accesul cu animalele de companie este permis numai în spațiile special amenajate, ceea ce limitează posibilitatea stăpânilor de a-și plimba câinii în parcuri și grădini publice.
Proiectul, care ar urma să fie adoptat la finalul verii, propune o schimbare semnificativă și vine în sprijinul stăpânilor, dar și al animalelor de companie, privind accesul în parcurile și spațiile publice exterioare din Capitală.
Ce obligații au în prezent posesorii de animale de companie?
În prezent, cei care vor să-și plimbe animalul de companie ar trebui să deţină asupra sa materialele necesare (făraş, mătură, pungă, etc) pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice.
De asemenea, aceștia nu trebuie să permită accesul animalelor de companie pe spaţiile verzi din parcuri, grădini publice şi cele aferente ansamblurilor de locuinţe, în spaţiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine şi pieţe de desfacere a produselor agroalimentare. În plus, ei trebuie să mențină câinii în lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi trebuie să poarte, obligatoriu, şi botniţă.
Se precizează că nu sunt supuşi acestui regim câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Posesorii de animale de companie trebuie să dețină carnete de sănătate pentru acestea şi să asigure vaccinarea lor, în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare. Stăpânii trebuie să asigure o permanentă stare de curăţenie şi igienizare a spaţiilor destinate creşterii acestora, luând măsurile necesare în vederea evitării poluării olfactive a celorlalte persoane.
Nu în ultimul rând, persoanele care deţin animale de companie în imobile cu spaţii comune vor asigura protecţia şi siguranţa celorlalţi locatari, în raport cu aceştia. Această obligaţie le revine, de asemenea, şi în timpul plimbării acestora pe domeniul public.
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 200 de lei la 1.000 de lei.