România se remarcă în Europa prin numărul impresionant de proprietari de locuințe. Aproape 85% dintre cetățeni dețin o locuință, iar mulți dintre aceștia sunt și proprietari ai unor imobile suplimentare. Conceptul de a fi proprietar este profund înrădăcinat în cultura românească, fiind asociat cu succesul și stabilitatea personală.

Românii, lideri în Europa în ceea ce privește numărul de proprietari de locuințe

De-a lungul decadelor, conceptul de proprietari de locuințe a fost un simbol al maturității și succesului în cultura românească.

S-a împământenit ideea că deținerea unei locuințe este un semn al realizării personale și al stabilității economice.

„Să îți iei casă, să te așezi la casa ta… La noi, cultural, realizarea și maturizarea vin la pachet cu titlul de proprietar”, explică sociologul Gelu Duminică.

Datele studiului arată că, după România, țări precum Croația, Bulgaria și Regatul Unit au și ele un număr mare de proprietari.

În schimb, în Malta, Germania și Elveția, mai puțin de 46% dintre locuitori dețin o locuință.

Tendințe noi în rândul tinerilor

Chiar dacă proprietatea este încă percepută ca un simbol al stabilității, noile generații tind să aibă o perspectivă diferită.

„Nu m-ar deranja nici cu chirie, atâta timp cât pot să îmi decorez eu, că m-aș simți ca acasă”, spune o tânără.

locuinta
SURSA FOTO: Dreamstime

Această mentalitate este tot mai prezentă și în România, ca în toată Europa. Sociologii consideră că tinerii sunt mai dispuși să investească în experiențe, educație și călătorii, decât să se îndatoreze pentru a fi proprietari și a cumpăra o locuință.

Psihologul Victoria Stoian subliniază că „proprietatea lucrurilor este asociată cu bunăstarea sau cu respectul pe care le putem atrage în societate”. Totodată, există o tradiție puternică de a lăsa moșteniri generațiilor viitoare.

Un român explică acest aspect pentru ProTV: „Eu am patru copii, un băiat și trei fete, ce pot să le dau eu case, cum mi-a dat mie tata?”

Ce își doresc românii de la locuințele lor

Aproape 50% dintre români sunt interesați de locuințe cu un consum redus de energie. Mulți pun accent pe spațiile verzi, balcoane sau terase, dar și pe apropierea de școli și mijloace de transport.

„Eficiența energetică a început să fie destul de sus în criteriile de care românii țin cont când își aleg o locuință”, spune consultantul imobiliar Gabriel Voicu.

Acest studiu a fost realizat pe un eșantion de 20.000 de persoane din 21 de țări și confirmă că România rămâne o țară a proprietarilor, dar cu o generație tânără deschisă la schimbare.