Românii care au case și terenuri scumpe vor plăti mai mult pentru taxe și impozite, începând de anul viitor. Guvernul pregătește anumite măsuri în acest sens.
Proprietarii de case și terenuri vor scoate mai mulți bani din buzunar
În momentul de față, Executivul așteaptă ca Banca Mondială sa stabilească pragul de la care va creste impozitul.
Planul este ca cel mai mult să plătească românii care au case și terenuri scumpe, conform Antena 3.
Diferența majoră în felul în care se vor calcula impozitele pe locuință constă în faptul că proprietarii trebuie să se pregătească să plătească o taxă în funcție de valoarea de piață a imobilului, în loc de criteriul suprafeței, cum este cazul în momentul de față.
Potrivit sursei menționate, 10% dintre români vor fi afectați.
România colectează din proprietăți doar 0,4% din totalul taxelor
Amintim că România colectează din proprietăți doar 0,4% din totalul taxelor. În Uniunea Europeană (UE), media este de 2,7%.
În momentul de față, se aplică o cotă între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.
Persoanele din România interesate să vândă sau să achiziționeze o locuință trebuie să urmeze mai multe reguli
În altă ordine de idei, persoanele din România interesate să vândă sau să achiziționeze o locuință trebuie să urmeze mai multe reguli. Procedura implică o serie de documente esențiale pentru a asigura un proces fluid și lipsit de neplăceri.
Dacă părțile implicate în vânzarea unui apartament sau a unei case nu sunt bine informate despre documentele necesare pentru o tranzacție reușită, procesul poate deveni complicat și dificil.
Cumpărătorul trebuie să fie atent nu doar la documente, ci și la alte aspecte importante.
Prioritar, cumpărătorul trebuie să se asigure că are fondurile necesare pentru achiziționare, pentru a evita orice neclaritate sau dificultate în proces.
Înainte de întocmirea contractului de vânzare, în cazul în care cele două părți au ajuns la un acord, ele pot semna un „antecontract” sau „promisiune de vânzare-cumpărare”.
Prin acesta, părțile se obligă să finalizeze tranzacția în conformitate cu prevederile legale.
Un alt pas important în procesul de achiziționare a unei proprietăți este să contactați un notar. El va examina documentele deținute de vânzător și va furniza detalii despre taxele ce trebuie achitate în momentul semnării.