Platformă pentru evaluarea rapidă a vulnerabilității seismice a clădirilor

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat lansarea unei platforme informatice dedicate evaluării rapide a vulnerabilității seismice a clădirilor.

Această aplicație, accesibilă pe site-ul MDLPA, este destinată atât autorităților, cât și altor entități care dețin clădiri, facilitând colectarea și centralizarea datelor esențiale privind riscul seismic.

„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei lansează oficial aplicaţia informatică https://evr.mdlpa.ro/ro/, care va centraliza informaţiile referitoare la vulnerabilitatea seismică a fondului construit la nivel naţional şi la nivel de unitate administrativ-teritorială, punând, astfel, la dispoziţia autorităţilor un instrument important de lucru pentru acţiunile privind reducerea riscului seismic al clădirilor.

Utilizarea aplicaţiei va sprijini atât autorităţile publice locale, în eforturile de îmbunătăţire a rezilienţei seismice a fondului construit, cât şi autorităţile centrale, în fundamentarea şi optimizarea politicilor publice pe date concrete din teritoriu şi pentru monitorizarea Strategiei naţionale de reducere a riscului seismic”, a transmis, joi, ministerul Dezvoltării, într-un comunicat de presă.

Funcționalitatea și beneficiile platformei

Platforma permite utilizatorilor să realizeze o evaluare vizuală rapidă a clădirilor, colectând informații detaliate despre tipul structurii, perioada construcției, regimul de înălțime, numărul cadastral, suprafața construită, forma clădirii și eventualele degradări structurale.

Aceste date, corelate cu informații oficiale disponibile, vor fi stocate într-o bază de date națională, centralizată și standardizată, care va include și fotografii relevante ale clădirilor, precizează MDLPA.

Scopul acestei inițiative este de a sprijini autoritățile publice locale și centrale în eforturile de îmbunătățire a rezilienței seismice a fondului construit. Aplicația va oferi un instrument crucial pentru monitorizarea și implementarea Strategiei naționale de reducere a riscului seismic, facilitând direcționarea acțiunilor de gestionare a riscului și inventarierea clădirilor vulnerabile.

casa, proprietari, gradina, curte, teren
SURSA FOTO: Pexels

Accesul și utilizarea platformei

Pentru a accesa aplicația, autoritățile trebuie să se înregistreze prin transmiterea unei cereri de solicitare a unui profil de autoritate publică către administratorul platformei.

Interfața platformei este prietenoasă și intuitivă, permițând utilizatorilor să introducă rapid datele despre clădiri, aplicând o metodologie simplificată de evaluare vizuală rapidă. Această metodologie, utilizată internațional, a fost adaptată la specificul național și dezvoltarea tehnologică curentă, se mai arată în comunicatul MDLPA.

Evaluarea vizuală rapidă a fost inițial introdusă în Statele Unite în 1998 de Agenția Federală pentru Managementul de Urgență și a fost ulterior adoptată de majoritatea statelor cu risc seismic. Aceasta implică completarea unui chestionar bazat pe observații directe ale caracteristicilor clădirii.