Prețul terenurilor agricole în România, în creștere

În ciuda secetei și a altor provocări cu care s-au confruntat fermierii români, prețul terenurilor agricole continuă să crească. Conform Institutului Național de Statistică (INS), în 2024, un hectar de teren agricol s-a vândut, în medie, cu 8.414 euro, marcând o creștere de aproape 5% față de anul precedent.

În România, valoarea terenurilor agricole variază semnificativ în funcție de locație, fertilitate, accesibilitate și apropierea de zone irigabile. Cele mai scumpe terenuri sunt în regiunea București-Ilfov, unde prețul pe hectar depășește 12.000 de euro.

În contrast, în Nord-Estul țării, terenurile agricole sunt cele mai ieftine, cu o medie de aproximativ 7.000 de euro pe hectar.

Fermierul Cosmin Micu, din județul Arad, explică: „La mine în zonă, prețul terenului agricol este la 8-9.000 de euro pe hectar. Prețul variază și în funcție de teren.”

În județul Dolj, terenurile din Câmpia Băileștiului și Segarcea, recunoscute pentru productivitate, pot ajunge la 10.000-12.000 de euro pe hectar. În zonele mai puțin productive, prețurile scad semnificativ, ajungând la 3.000-3.500 de euro pe hectar.

Ion Medelete, fermier din Dolj, detaliază spunând că „prețul depinde de poziționarea terenului. Cele aflate într-o vâlcea sau mai izolate sunt mai ieftine, în timp ce zonele bine situate sunt mai scumpe”, transmite stirileprotv.ro.

Factori care influențează prețul

Specialiștii din domeniul imobiliar subliniază că mai mulți factori contribuie la diferențele de preț.

Alexandru Apostu, cofondator al unei agenții imobiliare, explică: „Contează dacă terenul este comasat sau nu, dacă este aproape de un drum de acces, dacă are irigații sau dacă este situat într-o zonă de câmpie sau deal. Terenurile din apropierea orașelor sunt mai scumpe, chiar cu 50-60%.”

Acești factori determină competitivitatea și atractivitatea terenurilor agricole pe piață, influențând deciziile fermierilor și ale investitorilor.

Care este situația la nivel european

Raportat la media Uniunii Europene, prețurile terenurilor agricole din România sunt încă relativ scăzute. În UE, prețul mediu al unui hectar de teren agricol este de aproximativ 11.000 de euro.

Cele mai scumpe terenuri sunt în Malta, unde un hectar costă peste 280.000 de euro, iar cele mai ieftine în Croația, cu o medie de 4.491 de euro pe hectar.

Cosmin Popescu, rector al Universității pentru Științele Vieții Timișoara, subliniază creșterea semnificativă a prețurilor din România de la aderarea la UE în 2007: „Raportat la majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, cred că România a avut cea mai importantă și rapidă creștere a prețurilor la terenuri agricole.”