Animalele de companie pot ajuta la întârzierea declinului cognitiv? Ce au descoperit oamenii de știință
Animalele de companie pot ajuta la întârzierea declinului cognitiv? Abilitățile noastre cognitive, abilitățile de gândire care includ memoria, limbajul și atenția, se deteriorează odată cu vârsta, iar oamenii de știință nu au găsit, încă, o modalitate de a stopa acest proces.
Există, însă, lucruri pe care le puteți face pentru a încetini declinul cognitiv, iar studii științifice recente sugerează că a avea un animal de companie ar putea fi unul dintre ele, informează ScienceFocus.
De exemplu, într-un studiu din 2022, cercetătorii americani au testat abilitățile cognitive ale unui număr de 1.369 de persoane în vârstă care au avut polițe de asigurări de sănătate cu Medicare pe parcursul a șase ani.
Abilități cognitive mai bune la oamenii care aveau animale de companie
Aproximativ jumătate dintre participanți aveau animale de companie, iar cercetătorii au descoperit că abilitățile lor cognitive nu au scăzut atât de mult ca în cazul celor care nu aveau animale de companie.
În cadrul grupului deținătorilor de animale de companie, pe termen lung, cei care aveau câini sau pisici au avut rezultate mai bune la teste.
Mai recent, datele din English Longitudinal Study of Aging (ELSA), care a urmărit procesul de îmbătrânire la cei cu vârsta de peste 50 de ani, timp de peste 25 două decenii, i-au ajutat pe oamenii de știință să exploreze efectele benefice ale animalelor de companie asupra creierului uman.
Din 2010, studiul ELSA a inclus teste cognitive, precum și sondaje despre animalele de companie, oferind date de la peste 7.945 de persoane în vârstă.
Comparativ cu persoanele care nu dețineau animale de companie, cei care aveau totuși un animal au fost mai puțin predispuși să sufere de hipertensiune arterială (44% versus 49%), dar au avut o probabilitate mai mare de a suferi de depresie (24% versus 14%). Deținătorii de animale de companie au avut, totodată, un status socioeconomic mai ridicat.
În interval de 6 ani, scorurile în ceea ce privește cogniția au scăzut la o rată mai mică în rândul stăpânilor de animale de companie, îndeosebi în rândul celor care aveau animale pe termen mai lung.
Animalul de companie a încetinit declinul cognitiv al stăpânilor, indică un alt studiu
Conform descoperirilor publicate anul trecut, un animal de companie a încetinit în medie declinul cognitiv al stăpânilor.
Rezultatele au indicat de acest lucru au beneficiat doar de cei care locuiau singuri.
Declinul cognitiv este mai rapid, iar riscul de demență este mai mare la cei care trăiesc singuri, dar se pare că deținerea unui animal de companie poate inversa în mod semnificativ acest proces.
Există mai mulți factori pot cauza declinul cognitiv
Declinul cognitiv apare, în mod natural, pe măsură ce îmbătrânim, opinia generală fiind aceea că, în majoritatea cazurilor, responsabilă de această degradare a creierului este demența.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio susțin că există mai mulți factori care pot cauza declinul cognitiv.
Factorii socio-economici și comportamentele, inclusiv exercițiile fizice și fumatul, au reprezentat 38% din variația dintre participanți în ceea ce privește nivelul funcției cognitive la persoane cu vârsta de 54 de ani și peste, susțin cercetătorii.
Partea creierului implicată în procesarea informațiilor și luarea deciziilor este afectată în mod special de riscul de declin cognitiv, potrivit studiului publicat în 2023 în JAMA Neurology.
În general, majoritatea oamenilor asociază declinul cognitiv cu boli ca Alzheimer. Cu toate acestea, doar aproximativ 41% din această scădere poate fi explicată de demență.
În urma analizei, echipa a descoperit că mulți factori incluși în studiu au reprezentat statistic doar 38% din variația dintre participanți în ceea ce privește nivelul funcției cognitive la vârsta de 54 de ani.
Ei au observat că factorii cu cel mai mare efect includ educația personală, averea, venitul, rasa, nivelul de depresie și educația parentală.