Proiectul urmăreşte să sprijine accesul acestor familii la locuinţe adecvate nevoilor lor, prin facilităţi de subvenţionare a dobânzii şi reducerea unor comisioane de credite ipotecare.
Programul de subvenţionare a dobânzilor la credite ipotecare va fi derulat 10 ani
Programul va fi derulat pe o perioadă de 10 ani, între 2026 și 2036, şi vizează creditele ipotecare destinate achiziţionării, construirea, extinderea sau modernizarea locuinţelor. Printre tipurile de credite ipotecare incluse se numără cele reglementate de OUG nr. 60/2009 şi OUG nr. 50/2010, dar şi cele în baza Legii nr. 190/1999, care vizează investiţiile imobiliare.
Conform proiectului de lege, beneficiarii programului trebuie să îndeplinească anumite condiţii. În primul rând, aceştia trebuie să nu aibă restanţe mai mari de 30 de zile la plata creditului şi să nu fi declarat scadenţa anticipată. De asemenea, este necesar ca debitorul să aibă copii în întreţinere şi să deţină o singură locuinţă, aceasta fiind obiectul contractului de credit.
Subvenţia dobânzii va fi acordată în funcţie de numărul de copii ai familiei. Astfel, pentru un copil, subvenţia va fi de 10%, pentru două copii va fi de 50%, iar pentru trei sau mai mulţi copii, subvenţia va ajunge la 100%. În anumite cazuri speciale, cum ar fi decesul soţului sau declararea unui părinte ca necunoscut sau dispărut, subvenţiile pot fi reduse la 25% pentru un copil şi 75% pentru doi copii, păstrându-se aceeaşi subvenţie de 100% pentru trei sau mai mulţi copii.

Proiectul prevede reducerea comisioanelor de garantare pentru cei care contractează credite „Noua casă”
În plus, proiectul prevede reducerea comisioanelor de garantare pentru cei care contractează credite „Noua casă”. Reducerea va fi de 25% pentru o familie cu un copil, 75% pentru două copii şi 100% pentru trei sau mai mulţi copii.
Ministerul Finanţelor va încheia acorduri cu finanţatorii pentru implementarea programului, iar facilităţile vor începe să fie acordate din luna următoare depunerii documentelor justificative.
„Datele statistice ale Uniunii Europene – scenariul de bază – arată că între anii 2030 şi 2060 România va pierde circa un milion de persoane/deceniu, astfel că deceniul al 9-lea va marca reducerea populaţiei ţării la sub 13 milioane locuitori. (…) Iniţiativa legislativă propune un program destinat familiilor cu copii, auxiliar creditării ipotecare, program care ia în calcul nevoile de locuire a tinerilor şi le înlesneşte decizia de a-şi întemeia o familie, de a avea copii, respectiv de a-şi asuma mai mulţi copii. Rambursarea unui credit ipotecar presupune eforturi financiare substanţiale pe perioade lungi, de peste 10-15 de ani, iar pentru un cuplu tânăr decizia de a-l contracta echivalează nu de puţine ori cu greutăţi în asigurarea unui buget predictibil pentru traiul zilnic.
Astfel de situaţii aduc cu sine amânarea sau renunţarea la anumite cheltuieli, fie de investiţii, fie de mărire a familiei. (…) Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul familiilor în privinţa deciziilor de locuire, precum şi în procesul de rambursare a creditelor ipotecare. În prezent, raportul rata medie/credit ipotecar mediu se situează în jurul a circa 40°/o din salariu mediu pe economie, iar scopul iniţiativei legislative este de asigurare a unui venit disponibil mai mare pentru familiile care au copii în întreţinere. Măsurile propuse sunt de subvenţionare a dobânzii aferente creditului ipotecar, în funcţie de numărul de copii ai familiei (…)”, se arată în expunerea de motive.
Potrivit iniţiatorilor, programul vine în sprijinul familiilor tinere, care se confruntă cu dificultăţi financiare în procesul de rambursare a creditelor ipotecare pe termen lung. De asemenea, având în vedere că România se confruntă cu o scădere demografică semnificativă, această iniţiativă ar putea sprijini tinerii să îşi întemeieze familii şi să îşi asume responsabilitatea creşterii mai multor copii, stimulând totodată achiziţia unei locuinţe proprii.