Anunț pentru cetățenii români care au muncit în alte state membre UE! Ce trebuie să facă aceste persoane atunci când vor ieși la pensie și câți bani vor primi oamenii care au muncit minimum un an în țări străine, aflați în rândurile de mai jos.
Cetățenii români care au muncit minimum un an în alte state membre UE, înainte de pensionare, pot beneficia de pensia comunitară din statul în care au muncit și au plătit contribuțiile. Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitare vizează cetățenii europeni ai statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie).
Cum puteți obține pensia comunitară?
Cetățenii români care au muncit cel puțin un an în străinătate pot solicita pensie statului în care au muncit indiferent dacă s-au întors în România sau dacă s-au mutat în alt stat membru UE.
Cuantumul pensiei va fi calculat conform legilor din fiecare stat european pentru care solicitantul a muncit și cotizat, iar toate contribuțiile vor fi însumate, astfel încât să se obțină o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcție de țara în care se află persoana pensionată.
Chiar și cetățenii români care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară. Aceștia trebuie să o solicite la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au locul de rezidență și trebuie să aibă vârsta necesară pentru ieșirea la pensie, conform legii din România (65 de ani – bărbați și 63 de ani – femei).
Atenție! Dacă la momentul pensionării locuiți sau munciți în alt stat european, atunci va trebui să așteptați să împliniți vârsta standard de pensionare din țara respectivă, apoi vă va fi calculată vechimea de muncă regulară pe acel teritoriu.
„O persoană care a lucrat în România și în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplinește condițiile necesare, în funcție de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”, a declarat consilierului juridic Gabriela Pintea, relatează Gândul.
Condiția de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană care dorește să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă plătite contribuțiile măcar un an de zile în acel stat.
Pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european
În situația în care cineva se întoarce în țara natală sau se mută în altă țară europeană, înainte de a fi îndeplinit condițiile necesare, el/ea poate îndeplini aceste condiții dacă continuă să muncească și să verse contribuții în gestiunea de prevederi sociale a țării europene în care s-a mutat. Datorită sistemului „totalizării”, toate contribuțiile vărsate în alte țări europene vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată ca pensie este determină din gestiunea de prevederi sociale a fiecărui stat european, în funcție de contribuțiile vărsate.
Cetățenii români stabiliți definitiv peste hotare pot depune dosarul pentru pensionare direct în țara în care se află, iar acolo îi vor fi calculați și anii munciți în România. De asemenea, și pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. De exemplu, dacă vă decideți să plecați din România la bătrânețe, puteți să vă transferați pensia în țara în care ați decis să vă mutați.
Pentru a primi pensia în străinătate, trebuie să:
- să deschideți un cont la orice bancă de pe teritoriul statului în care v-ați mutat;
- să comunicați detaliile bancare (adresa completă, denumirea şi adresa băncii, codul SWIFT/BIC al băncii, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) casei teritoriale de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie (prin intermediul declarației de transfer);