Anunț pentru românii care nu au primit deciziile de recalculare a pensiilor. Cum pot afla ce majorare au

Daniel Baciu, casa de pensii

SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Românii care nu au primit încă deciziile de recalculare a pensiilor, pot afla singuri cât vor primi de la 1 septembrie. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a arătat cum se face calculul.

Recalcularea pensiilor: Șeful Casei de Pensii le face seniorilor calculul majorărilor

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a explicat, la Antena 3, cum îşi pot calcula pensionarii majorările pe care le au la pensie, în cazul în care nu au primit încă decizia de recalculare.

„Este foarte simplu. Practic se iau numerele de puncte care sunt în ultima decizie de pensionare pe care o au. Dacă au realizat stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, se aplică acele puncte de stabilitate de 0.5 – 0.75 și 1 punct. Acele puncte de stabilitate se adaugă la punctele care deja le-au în decizia de pensionare, rezultând un număr total de puncte care se înmulțește cu valoare fixă. Vorbim de valoarea punctului de referință care începând cu 1 ianuarie are valoarea de 81, rezultând noul cuantum al pensiei. Lucrurile sunt destul de clare și foarte simple”, a spus Daniel Baciu, preşedintele CNPP.

Mai mult, el a explicat şi motivul pentru care o categorie importantă de pensionari nu vor primi niciun ban în plus la recalculare.

Echitatea a fost obiectivul la recalculare

Daniel Baciu a explicat că, prin recalcularea pensiilor, nu s-a avut ca obiectiv creșterea tuturor pensiilor cu 100%, ci mai degrabă realizarea unei echități între pensii. Scopul principal al recalculării a fost să abordeze și să corecteze inechitățile care s-au acumulat în timp. Baciu a detaliat că, în ultimii patru ani, s-a aplicat un indice de corecție extrem de favorabil pentru persoanele care au ieșit la pensie în această perioadă, ceea ce a creat un dezavantaj considerabil pentru cei care s-au pensionat înainte de acest interval. Această situație a fost generată de diferențele în stagiile de cotizare și de variațiile legislative aplicabile la momentul respectiv.

Baciu a subliniat că, din cauza acestui indice de corecție, pensiile cu contribuții egale au ajuns să fie diferite în plată. El a spus că recalcularea a fost menită să rectifice această inechitate, care a fost considerată extrem de deranjantă. Potrivit acestuia, feedback-ul primit de la pensionari a fost esențial în elaborarea noii formule de calcul. Astfel, noul sistem de calcul urmărește să aplice un principiu de bun simț, asigurând că pensiile sunt egale în plată pentru contribuții egale. Baciu a afirmat că, prin aceste măsuri, s-a dorit nu doar ajustarea cuantumului pensiilor, ci și restabilirea unei corectitudini în sistemul de pensii.

Cele două faze

Daniel Baciu a explicat că aplicarea noii legi a pensiilor se desfășoară în două faze. În prezent, poștașii distribuie deciziile către pensionarii aflați deja în plată, adică aproximativ 4,8 milioane de persoane. Baciu a menționat că, pentru cei care vor ieși la pensie începând cu 1 septembrie, se aplică direct noua lege a pensiilor, cunoscută de toată lumea.

El a subliniat că aceasta este cea mai profundă reformă realizată în sistemul public de pensii, întrucât a implicat recalcularea tuturor pensiilor anterioare. Astfel, cei care se pensionează de la 1 septembrie vor beneficia de aceleași reguli de calcul ca și cei care sunt deja în plată.

Baciu a evidențiat că această reformă este cea mai semnificativă din ultimii 50 de ani. El a menționat că echipa sa a lucrat intens, inclusiv până târziu în noapte, în ultimele două săptămâni, pentru a se asigura că noua lege a pensiilor este implementată în termenul stabilit.

„Este cea mai profundă reformă care s-a realizat în ultimii 50 de ani. Colegii mei au lucrat ultimele 2 săptămâni, cel puțin până în noaptea târziu în miez de noapte, astfel încât să reușim să aplicăm, să implementăm această nouă lege, pensii în termenul stabilit”, a explicat Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.