Deoarece alegerile bat la ușă, mulți cetățeni ar putea să se afle în afara localității de domiciliu în ziua votării. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) oferă informații esențiale pentru toți cei care vor să participe la procesul electoral, chiar dacă nu se află acasă. Astfel, există modalități clare prin care la aceste alegeri prezidențiale 2024, aceștia pot vota. Aceste detalii sunt vitale pentru asigurarea unui proces electoral corect și transparent.

Alegeri prezidențiale 2024. Unde poți vota dacă nu te afli în localitatea de domiciliu?

Dacă nu ești în localitatea ta de domiciliu, dar vrei să îți exerciți dreptul de vot, există mai multe opțiuni. Conform AEP, în cazul alegerilor prezidențiale, alegătorii pot vota la orice secție de votare din localitatea unde se află, chiar dacă aceasta nu coincide cu locul de domiciliu.

Regula se aplică atât cetățenilor care sunt într-o localitate din județul lor de domiciliu, cât și celor aflați în alte județe.

„Alegătorul votează la una dintre următoarele secţii de votare: în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia”, informează AEP printr-un document oficial denumit „Îndrumarul alegătorului din țară”.

Pentru a afla la ce secție de votare ești arondat și care este adresa acesteia, cetățenii pot accesa Registrul Electoral, disponibil pe site-ul www.registrulelectoral.ro.

Introducând datele personale, vor obține toate informațiile necesare pentru a vota corect.

Detalii esențiale despre alegerile parlamentare

Pentru alegerile parlamentare din 2024, regulile sunt ceva mai stricte. Alegătorii pot vota doar la secția de votare la care sunt arondați, adică la aceea din localitatea de domiciliu sau reședință.

Cu toate acestea, există o excepție importantă. Dacă te afli într-o unitate administrativ-teritorială diferită, dar din cadrul aceleași circumscripții electorale, poți vota la orice secție de votare din acea circumscripție.

„Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința”, se menționează în documentul AEP intitulat „Îndrumarul alegătorului din țară la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 1 decembrie 2024”.

Candidații la alegerile prezidențiale din 2024

Alegerile prezidențiale din România vor avea loc în două tururi: pe 24 noiembrie (primul tur) și pe 8 decembrie (turul al doilea). Printre cei care se luptă pentru funcția de președinte se numără personalități din diverse partide și grupuri politice.

Pe buletinul de vot, ordinea candidaților este următoarea:

  • Elena Lasconi – USR
  • George Simion – AUR
  • Marcel Ciolacu – PSD
  • Nicolae Ciucă – PNL
  • Kelemen Hunor – UDMR
  • Mircea Geoană – independent
  • Ana Birchall – independent
  • Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
  • Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
  • Ludovic Orban – Forța Dreptei
  • Călin Georgescu – independent
  • Cristian Diaconescu – independent
  • Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
  • Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale