Documentul pe care nu ești obligat să-l furnizezi administratorului de bloc este copia de pe buletin. Este un aspect puțin cunoscut. Conform informațiilor de la Antena 3, asociațiile de locatari nu au dreptul să ceară acest tip de document.

Deși mulți administratori obișnuiesc să ceară această copie, conform reglementărilor, această solicitare este ilegală, indiferent de motivul invocat.

Administratorii de bloc nu au voie să ceară acest act

Legislația europeană privind protecția datelor (GDPR) impune administratorilor să prelucreze doar datele personale strict necesare. În plus, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) efectuează controale pentru a se asigura că administratorii respectă aceste reguli.

Surprinzător pentru mulți, ANSPDCP a publicat un ghid pentru asociațiile de proprietari. În ghid se spune clar că acestea nu au dreptul să solicite copii ale documentelor locatarilor din bloc.

Interzis să se ceară fotocopii ale anumitor documente

Conform ghidului, înscrierea persoanelor în cartea de imobil se face în baza actului de identitate. Pentru copiii sub 14 ani, se face în baza certificatului de naștere.

Normele stabilesc că pentru înscrierea în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate. Nu se pot cere nici copii ale certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate. Aceste documente pot fi doar verificate vizual pentru conformitate.

Obligație pentru toți care au apartamente

Pe de altă parte, cei care stau la bloc au o anumită obligație. Legea îi obligă să aibă montate repartitoare de căldură în apartamente. Această măsură ar putea fi amânată de la 31 decembrie 2023, la 31 decembrie 2024. În momentul de față, românii au timp până la finalul lunii decembrie să monteze repartitoarele de căldură. În caz contrar, vor fi sancționați cu suma de 1.000 de lei.

Persoanele vulnerabile care nu își permit montarea acestor repartitoare ar putea beneficia de un ajutor. Este vorba despre o sumă de circa 700 de lei. Banii se dau gratuit, de la stat. Sunt vizate persoanele sau familiile cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie. Autoritățile speră că acest ajutor îi va motiva pe tot mai mulți români să își monteze dispozitivele.