Mihai Tudose a fost primul invitat al lui Mihai Tatulici în cadrul revenirii sale în presă, după o absență de 11 ani.

Realizatorul emisiunii Tatulici de la Fanatik a dorit să afle cum s-a transformat omul politic Mihai Tudose în cei peste treizeci de ani de activitate.

Are acum Mihai Tudose card la bancă?

Europarlamentarul PSD a afirmat că perioada în care a fost în guvern, atât ca ministru al economiei, cât și ca prim-ministru, a fost marcată de numeroase realizări, dar și de momente foarte dificile. Tudose a exprimat și o nemulțumire, subliniind că, deși multe lucruri pot fi realizate, adesea nu se fac.

Referitor la plata salariului, el a recunoscut că deține un card, dar a reamintit contextul în care a susținut utilizarea banilor cash. Mihai Tudose a explicat că, în calitate de prim-ministru, avea responsabilitatea de a închide bugetul și de a menține anul fiscal cu un deficit sub 3%, însă toate băncile din România îi raportau pierderi, nu doar de un an sau doi, ci de trei. Astfel, a decis să nu mai colaboreze cu băncile.

„De 30 de ani fac politică. Nu știu cum ar fi fost viața fără. Perioada în care am fost în guvern, și ministru al economiei, și prim-ministru a avut o mulțime de lucruri bune câteodată și foarte rele altă dată.

Și un anumit tip de nemulțumire, când își dai seama că multe lucruri pot fi făcute, dar nu se fac din motive care nu țin de acele forțe oculte (…). Nu, nu le facem că suntem noi… niște fraieri. (…)

Am (card – n.r.). Aduceți-vă aminte de contextul în care făceam acel lucru (pledoaria pentru bani cash – n.r.).

Eu eram prim-ministru, trebuia să închid bugetul, anul fiscal cu un deficit sub 3, și mie toate băncile din România îmi raportau pierderi. Și nu de un an-doi, de trei. Și am zis dom’le, hai să nu mai lucrăm cu băncile”, a explicat Mihai Tudose în carul primei ediții a emisiunii.

Mihai Tudose
Mihai Tudose (SURSA FOTO: Facebook, Mihai Tudose)

Tudose a refuzat să primească banii pe card în perioada în care a fost premier

În 2017, Mihai Tudose, la acea vreme premier, a declarat că refuză să primească salariul „pe card„, din cauza unei experiențe neplăcute cu băncile.

„Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită”, a afirmat el atunci.

Ulterior, acesta și-a clarificat declarațiile, precizând că nu are nevoie de un cont bancar, deoarece salariul său de prim-ministru încap într-un plic subțire, iar banii se consumă rapid, având în vedere că este căsătorit.

„Nu am bani în bancă pentru că nu am ce pune. Ăştia-s banii. (…) Aveţi impresia că este un salariu chiar atât de mare ca prim-ministru să umbli cu două sacoşe după tine?

Am o veste proastă: încape într-un plic subţire (…) Mai e ceva. Sunt şi căsătorit, dispare repede”, a spus europarlamentarul PSD la acea vreme.

Românii încă folosesc numerarul

România continuă să fie o țară în care numerarul este predominant în tranzacțiile zilnice, în ciuda progreselor tehnologice și a creșterii utilizării plăților electronice.

Potrivit unui studiu recent, doar 3% dintre români efectuează toate plățile exclusiv cu cardul, evidențiind astfel rezistența populației față de instrumentele moderne de plată.

Această situație reflectă atât o lipsă de educație financiară, cât și preferințele tradiționale ale multor români. Mai multe puteți citi aici.