Eliberarea cărților de identitate în Sectorul 6 al Capitalei

Anunț pentru cei cu carte de identitate. Începând de vineri, cetățenii din Sectorul 6 al Capitalei nu vor mai putea face programări online pentru eliberarea cărților de identitate prin portalul local al Primăriei, ci vor trebui să folosească platforma oficială a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), disponibilă pe hub.mai.gov.ro. Această schimbare va fi implementată în scurt timp pentru toți locuitorii Bucureștiului.

Până când noua platformă va deveni complet operațională, activitatea de eliberare a actelor de identitate se va desfășura exclusiv la ghișeu, în trei locații din Sectorul 6. Cetățenii care doresc să obțină sau să-și reînnoiască documentele trebuie să se prezinte personal cu actele necesare la unul dintre sediile desemnate: Sediul Orizont, pe Bdul. Drumul Taberei, nr. 18, Centrul Comercial Carrefour Lujerului (stand 39), pe Bdul. Iuliu Maniu, nr. 19, sau la Sediul Giulești, situat pe Calea Giulești, nr. 125.

Carte de identitate, carte de identitate electronica, carte de identitate cu cip, buletine cu cip, buletine electronice
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

S-au emis deja primele cărți de identitate cu cip

România a lansat recent un proiect important: Cartea Electronică de Identitate (CEI), un document modernizat ce promite să aducă multiple beneficii cetățenilor. Cu un design similar unui card bancar și caracteristici de securitate avansate, CEI nu este doar un simplu act de identitate, ci o veritabilă fereastră către o lume digitală mai sigură și mai accesibilă.

Noua Carte Electronică de Identitate va înlocui treptat vechiul buletin, aducând cu sine nu doar un design mai modern, ci și o serie de funcționalități inovatoare. Începând din martie 2025, procesul de emitere al Cărții Electronice a fost demarat în județul Cluj, iar în curând va fi disponibil în întreaga țară. CEI va înlocui actele tradiționale și va integra atât informațiile de bază, cât și date biometrice și digitale, precum amprentele și semnătura electronică.

Noua identitate electronică nu doar că oferă siguranță sporită datorită cipului integrat, care stochează datele într-un mediu securizat, dar vine și cu o serie de aplicații esențiale. Printre acestea se numără semnătura electronică, ce va permite cetățenilor să semneze documente oficiale, precum contracte sau cereri, fără a fi nevoie să se deplaseze la instituții publice. De asemenea, CEI va fi folosit pentru autentificarea rapidă în sistemele informatice ale instituțiilor publice, economisind timp prețios pentru cetățeni.

În perioada 2025-2026, primii 5 milioane de cetățeni care vor solicita noua carte vor beneficia de emiterea gratuită a acestui document, datorită fondurilor europene din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, statul român investește în digitalizarea identității, iar cetățenii beneficiază de această oportunitate fără costuri suplimentare.