Prețul motorinei standard a scăzut cu 4 bani pe litru
Pe 27 august 2024, prețul motorinei standard a scăzut cu patru bani pe litru, ajungând între 7,20 și 7,29 lei. De asemenea, litrul de benzină premium a înregistrat o ușoară scădere, acum variind între 7,79 și 8,04 lei.
În contrast, prețurile pentru benzină standard, motorină premium și GPL au rămas constante față de ziua precedentă.
Astfel, litrul de benzină standard se vinde între 7,19 și 7,34 lei, motorina premium costă între 7,57 și 7,85 lei, iar GPL-ul se menține între 3,42 și 3,44 lei pe litru.
Prețul petrolului a crescut
Prețul petrolului a crescut luni cu aproape 3% din cauza temerilor legate de aprovizionare, cauzate de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și de reducerile de producție din Libia, potrivit Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au avansat cu 2,28 dolari, sau 2,89%, ajungând la 81,30 dolari pe baril până la ora 14:30 GMT. În aceeași perioadă, contractele futures pentru țițeiul din SUA au crescut cu 2,47 dolari, sau 3,3%, atingând 77,30 dolari pe baril.
Ambele benchmark-uri au înregistrat creșteri de peste 2% vineri.
Dennis Kissler, vicepreședinte senior pentru tranzacționare la BOK Financial, a explicat că achizițiile pe termen scurt sunt justificate din cauza tensiunilor în Orientul Mijlociu și a întreruperilor de producție din Libia.
”Cumpărarea pe termen scurt pare justificată”, a declarat Dennis Kissler.
Un atac cu rachetă a mișcării Hezbollah, sprijinită de Iran, a fost în mare parte prevenit de atacurile israeliene din sudul Libanului.
În ceea ce privește discuțiile de încetare a focului în Gaza de duminică, nu s-a ajuns la un acord. Nici Hamas, nici Israelul nu au acceptat compromisurile prezentate de mediatori, conform surselor egiptene de securitate.
Acest lucru ridică îndoieli asupra succesului inițiativei recente a SUA de a încheia războiul de 10 luni.
În aceeași zi, prețurile petrolului au crescut după ce guvernul estic libian a anunțat închiderea tuturor câmpurilor petroliere, suspendând producția și exporturile.
National Oil Corp (NOC), care gestionează resursele petroliere ale Libiei, nu a emis o confirmare oficială. Totuși, subsidiara NOC, compania petrolieră Sirte, a anunțat că va începe o reducere parțială a producției.
”Cel mai mare risc pentru piaţa petrolului este probabil o scădere suplimentară a producţiei de petrol din Libia din cauza tensiunilor politice din ţară, cu riscul ca producţia să scadă de la nivelurile actuale de 1 milion de barili pe zi la zero”, a declarat analistul Giovanni Staunovo, de la banca elveţiană UBS.
Investitorii sunt încă reticenți în privința acțiunilor Organizației Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ale aliaților săi, cunoscuți sub denumirea OPEC+, care plănuiesc să crească producția în acest an, a declarat Priyanka Sachdeva, analist senior de piață la Phillip Nova.