Potrivit A.P.C.E., în următorii cinci ani, se estimează că aproape 70% dintre prosumatorii din România se vor orienta către soluții de stocare a energiei. Aceasta se datorează mai multor motive importante. Stocarea energiei permite prosumatorilor să obțină o independență energetică semnificativă. De asemenea, costurile acumulatorilor au scăzut constant, iar timpii de amortizare s-au redus considerabil. Un alt beneficiu major este protecția împotriva fluctuațiilor de preț ale energiei electrice.
Prosumatorii se vor orienta spre soluții de stocare a energiei
Sistemele hibride cu acumulatori sunt mai complexe comparativ cu cele on-grid și necesită o instalare și reglaje profesioniste. Instalarea în exterior nu este recomandată, iar montajul interior necesită măsuri stricte de protecție împotriva incendiilor.
Beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 trebuie să fie conștienți că, o dată instalat, sistemul nu poate fi modificat timp de șase ani, cu excepția adăugării de baterii suplimentare, care trebuie finanțate din fonduri proprii.
Pentru a maximiza eficiența sistemului, prosumatorii sunt sfătuiți să instaleze un număr optim de panouri și un invertor care să poată încărca acumulatorii eficient, mai ales pe timpul iernii.
„Cei care doresc să-și maximizeze sistemul o pot face doar la început, atât în ceea ce privește numărul de panouri, cât și invertorul care, va trebui poată încărca acumulatorii pana la apus, pe timp de iarna. În viitor, doar adăugarea de acumulatori va fi posibilă. De aceea, recomandarea A.P.C.E. este ca, în cazul unui buget mai limitat, acumulatorii să rămână momentan la capacitatea energetică minimă de 5 kWh, permisă de program, cu adăugire ulterioară.”
Previziunile sunt că într-o perioadă de maxim 5 ani de acum încolo, în România, aproape 70% dintre prosumatori se vor orienta către stocare.
Recomandări pentru echipamente fotovoltaice
Cele mai eficiente panouri fotovoltaice sunt evaluate pe baza mai multor criterii, inclusiv eficiența conversiei energetice și durabilitatea. A.P.C.E. recomandă panouri monocristaline cu tehnologie PERC, Half-Cut sau bifaciale, cu tehnologie N-type si TopCon care sunt cele mai avansate la ora actuală, oferind un randament ridicat și performanță pe termen lung. Cereți un randament de peste 22% și un certificat de conformitate în limba română.
În ceea ce privește invertoarele hibride, acestea trebuie să aibă protecție la scurtcircuit, fiind disponibile doar câteva mărci în România care dispun de această funcție. Este esențial ca prosumatorii să verifice compatibilitatea bateriilor, funcțiile de back-up și opțiunile OFF-Grid la alegerea invertoarelor.
Cereți, în primul rând, instalatorilor să aleagă un invertor hibrid cu protecție la scurtcircuit și care declanșează siguranțele din casă în lipsa rețelei. Există doar câteva mărci disponibile în România cu această funcție, iar aceste invertoare sunt produse de către fabricanți de top.
Factori importanți de diferențiere între invertoarele hibride sunt:
- Compatibilitatea bateriilor: să poată lucra cu baterii de la diferiți producători, inclusiv baterii pe litiu.
- Funcții de back-up: nu toate invertoarele hibride au capacitate de back-up. Modelele care oferă această funcție sunt esențiale în zonele cu întreruperi de curent frecvente.
- Funcționalitate OFF-Grid: este esențial să solicitați această opțiune pentru invertoarele hibride.
- Obligatoriu, pentru monitorizare sa cereți sa vi se monteze Smart Meter
O componentă extrem de importantă este Battery Management System (BMS)
Dispozitivul de gestionare a bateriilor (BMS) este esențial pentru a gestiona și proteja bateriile conectate la un sistem de stocare a energiei. BMS-ul monitorizează tensiunea, curentul, temperatura și alți parametri critici ai bateriilor pentru a preveni supraîncărcarea, descărcarea completă, supraîncălzirea sau alte daune care pot apărea.
Componenta BMS trebuie să fie compatibilă cu tipul de baterie utilizat și să asigure o gestionare optimă a energiei. Cereți instalatorului să monteze un BMS de calitate, cu balansare activă și capacități de minim 100 A.
(Echilibrare – balansare activă: asigură că toate celulele din baterie sunt încărcate uniform, prevenind dezechilibrele care pot afecta performanța și durata de viață a bateriei).
Acumulatori pentru montaj în interior
Singura opțiune viabilă pentru acumulatori sunt cei de tip LFP (LiFePO4 – Litiu, Fier, Fosfat), care comunică direct cu invertorul. Alte tipuri, precum cei cu plumb-acid sau gel, sunt tehnologii depășite și periculoase, fără recuperarea investiției in timp si care nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget.
Datorită scăderii continue a prețului materialelor de calitate, iar bugetul total este de 6600 de euro, viitorii prosumatori beneficiari ai programului Casa Verde 2024 pot beneficia de un sistem hibrid cu materiale de foarte bună calitate, de top mondial, cu o putere de 4-5 kW.
Un astfel de sistem poate furniza energie pentru o casă medie și poate alimenta echipamente critice în timpul întreruperilor de curent sau seara, când panourile nu produc energie.