Germania a anunțat planuri pentru controale mai stricte la frontiere, la toate cele nouă granițe terestre ale țării, în efortul de a aborda „migrația ilegală” și de a proteja publicul de ceea ce a numit „extremism islamic și alte amenințări”, scrie Euronews.

„Vrem să reducem în continuare migrația ilegală. În acest scop, luăm pași suplimentari care depășesc măsurile existente în prezent”, a declarat ministrul de Interne, Nancy Faeser, într-o conferință de presă.

Controale temporare vor fi instituite pentru o perioadă de șase luni

„Până când vom obține o protecție puternică a frontierelor externe ale UE cu noul sistem european comun de azil, trebuie să consolidăm controalele la frontierele naționale. Aceste controale vor permite retrimiterea efectivă”, a adăugat ea.

Controale temporare la frontieră vor fi instituite la granițele terestre cu Franța, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia și Danemarca pentru o perioadă de șase luni.

Berlinul a anunțat încă de anul trecut controale similare mai stricte la granițele sale cu Austria, Polonia, Cehia și Elveția. 

Controalele pentru Austria sunt în vigoare până în noiembrie, în timp ce măsurile privind Elveția, Polonia și Republica Cehă sunt în vigoare până în decembrie 2024..

Ce se va schimba pentru călători

Controalele la frontieră sunt „ultima soluție”, susține Bruxelles-ul, după ce atacul de la Solingen a reaprins dezbaterile privind migrația.

Spațiul Schengen permite călătoriile gratuite între țările membre, dar statelor membre li se permite să introducă controale la frontieră, dacă simt că există o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne.

Faeser a spus că guvernul de la Berlin a elaborat și un cadru care să permită autorităților să respingă mai mulți migranți direct la graniță, dar nu a oferit detalii despre modul în care va funcționa.

Ea a declarat că 30.000 de persoane au fost respinse, de când Germania a implementat controale parțiale la frontieră, în 2023. Acest număr va crește acum, când controalele la frontieră vor fi extinse, a explicat ea.

Decizia a fost primită cu revoltă în afara Germaniei, ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, afirmând că țara sa nu va primi niciun imigrant respins de Germania. „Nu e loc de manevră acolo”, a spus el.

Politica de migrație, punct nevralgic al tensiunilor politice

Decizia vine în condițiile în care guvernul de coaliție al cancelarului Olaf Scholz se confruntă cu presiuni pentru a adopta o atitudine mai dură în privința migrației ilegale, Germania confruntându-se în ultimii ani cu un val de refugiați.

Problema migrației a fost subiect de polemici dure în Germania. Partidul de extremă dreapta din Germania AfD, care poartă un mesaj clar anti-imigrație, a câștigat primele alegeri de stat, la începutul acestei luni, în statul Turingia din est.

Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori, opoziţie) exercită de mai multe zile presiuni asupra Guvernului să recurgă mai repede la această practică extrem de controversată, care constă în expulzarea solicitanților de azil în statele membre ale Uniunii Europene (UE) prin care au sosit, fără să le permită să depună o cerere de azil în Germania.