Așadar, MAI a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care se intenționează schimbarea Codului Rutier (OUG 195/2002). Una dintre aceste modificări vizează procedura de restituire a permisului auto, dacă acesta a fost suspendat în urma constatării că șoferul a consumat substanțe psihoactive.
Modificările propuse de MAI pentru Codul Rutier
În prezent, permisul de conducere poate fi restituit în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale, dar MAI propune ca acesta să fie restituit titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice. Astfel, s-ar renunța la procedura greoaie din cauza căreia restituirea permisului auto putea dura mult timp.
Proiectul de ordonanță vizează, totodată, și șoferii cu permise obținute în străinătate și care nu pot fi preschimbate în Romania. În prezent, ei sunt obligați să urmeze cursurile unei școli de șoferi și să susțină examenul pentru obținerea permisului în România. MAI propune însă ca aceștia să se poată înscrie direct la probele de examinare teoretică și practică, întrucât deja au experiență anterioară în conducerea unui autovehicul.
De asemenea, o altă modificare vizează persoanele care nu au domiciliul sau reședința în România. Acestea ar putea înmatricula provizoriu un vehicul, dacă scopul este acela de a-l înmatricula în altă țară. În prezent, acest lucru îl pot face numai persoanele care au domiciliul sau reședință în România.
Cum se poate recupera permisul de conducere?
Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la dată constatării contravenției. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.
Contravenientul este obligat să se prezinte la unitatea de poliție pe rază căreia domiciliază sau, după caz, are reședința, în termen de 5 zile de la primirea înstiințării scrise, pentru a preda permisul de conducere.
Recuperarea permisului de conducere este posibilă la expirarea termenului pentru care a fost suspendat, cu excepția situațiilor în care se impune retestarea pentru permis. Astfel, după promovarea examenului teoretic și terminarea perioadei de suspendare puteți solicita recuperarea permisului.
Pentru a solicita recuperarea permisului, trebuie să prezentați la sediul Poliției Rutiere următoarele documente: copie a dovezii de circulație, copie a actului de identitate și dovada achitării amenzii.
Trebuie să fiți atenți la următorul aspect. În cazul în care conducătorul de autovehicul săvârșește, într-un interval de 6 luni de la dată restituirii permisului de conducere, din nou o fapta care atrage suspendarea, perioada de suspendare se majorează cu înca 30 de zile.
Mai multe despre acest subiect puteți afla aici.