Nivelul salariului unui angajat ar trebui să rămână secret în România. Astfel, divulgarea de către angajator al salariului primit de un angajat reprezintă o gravă abatere, potrivit Codului Muncii, care poate duce la plata unor daune morale considerabile.
Referitor la cuantumul unui salariu, Codul Muncii impune obligativitatea privind păstrarea secretului nivelului de salarizare.
“În România, în afară de articolul din Codul Muncii care reglementează obligativitatea angajatorului de a păstra confidențialitatea salariului, nu prea există prevederi exprese”, explică Maria Crișu, Payroll Manager la Accace România.
Evitarea stărilor de tensiune dintre angajaţii unei firme
În afară de prevederile legale, ar mai fi un motiv pentru care nivelul de salarizare ar trebui să rămână secret şi anume pentru a se evita stările de tensiune dintre angajaţi, mai spune aceasta.
Codul Muncii nu ierarhizează funcțiile și nici munca prestată de salariat. Acesta este motivul pentru care, de multe ori, apar tensiuni între salariaţii aceleiaşi firme: nu există cultura muncii sau conștința angajatului cu privire la propriu loc în companie.
“Am avut situații în care angajații s-au certat pentru zece lei la salariu. Trebuie să ne gândim un pic și la sensibilitățile pe care le avem noi ca popor. De ce colegul meu de bancă să aibă cu zece lei mai mult decât mine? Din păcate nu avem suficientă cultură nici ca angajat, dar nici ca angajator, ca să luăm lucrurile mai puțin personal”, mai spune Maria Crişu, scrie evz.ro.