Escrocii s-au mutat în mediul online! La ce trebuie să fim atenți ca să nu ne dispară banii de pe card?
Sărbătorile înseamnă pentru majoritatea oamenilor cheltuieli pentru mesele festive și cadouri pentru persoanele dragi și la fel este și în cazul escrocilor. În perioada sărbătorilor, hoții apelează la noi metode pentru a fura bani de la oameni nevinovați. Din nefericire, mediul online este plin de escroci, care reușesc să fure sume enorme de la oameni naivi.
Majoritatea clonează site-urile originale ale unor companii celebre, de unde majoritatea oamenilor fac cumpărături, sau chiar clonează paginile de internet banking ale unor bănci, trimit e-mailuri prin care îi mint pe oameni că au câștigat ceva sau trimit mesaje capcană care au ataşate linkuri periculoase.
De exemplu, un bărbat din Iaşi a făcut cumpărături în valoare de 40.000 de lei, însă a constatat târziu că site-ul de pe care a făcut comanda era de fapt o clonă a celui original. A reușit, însă, să recupereze jumătate din bani de la bancă, sub formă de gest comercial.
O femeie din Bucureşti și-a dat datele bancare după ce a văzut un anunţ fals pe un site de vânzări, iar naivitatea ei a costat-o peste 17.000 de lei. Un bărbat din Harghita a observat că din contul lui se fac anumite plăţi către companii din Spania. Din fericire, însă, banca la care avea cont a reușit să îi restituie întreaga sumă furată, respectiv 2.400 de lei, a explicat Centrul de Soluţionare Alternativă al litigiilor în domeniul bancar.
Nu trebuie să introducem datele de pe card pe orice site
Alexandru Păunescu, reprezentantul BNR în Colegiul de Coordonare al Centrului de Soluţionare Alternativă a litigiilor în domeniul bancar a explicat miercuri, 14 decembrie 2022, cum ne putem proteja de acești escroci.
„De cele mai multe ori nu este a băncii responsabilitatea, ci a fiecăruia dintre noi. Este vorba de consumatori care au introdus cu mâna lor informațiile referitoare la card, deci e vorba de responsabilitatea personală. Este necesară o mai mare atenție a consumatorilor. Dincolo de educația financiară, sunt niște chestiuni simple, pe care ar trebui să le aibă în vedere.
Să nu devină atât de euforici atunci când primesc un mesaj, că e SMS sau e-mail, că au câștigat o suma mare de bani sau că primesc de pe un site o ofertă cu un produs cu preț redus. În niciun caz să nu introducă datele cardului în situația în care li se cere un transfer. Datele de pe card se pun doar atunci când se fac cumpărări efective de produse, pe o platforma securizată”, a declarat, miercuri, Alexandru Păunescu în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.