Dintre cele 16 miliarde de telefoane deținute la nivel mondial, se anticipează că peste 5 miliarde vor deveni deșeuri electronice, în acest an, potrivit Forumului internațional privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.
Mașinile de spălat și aparatele electrocasnice, pe primul loc
Lămpile cu LED sunt printre articolele care trebuie aruncate la gunoi, în timp ce mașinile de spălat și aparatele electrocasnice reprezintă cea mai mare cantitate de deșeuri electronice, în funcție de greutate, potrivit Forumului Economic Mondial.
Este o problemă în creștere la nivel global, pe măsură ce tehnologia se dezvoltă în ritm rapid. În fiecare an, consumatorii renunță la ceasurile inteligente și telefoanele mai vechi, achiziționând cele mai noi modele. Dacă unii oameni predau vechile dispozitive pentru a fi reciclate, mulți le păstrează sau pur și simplu le aruncă, ajungând direct la groapa de gunoi.
Peste 5,3 miliarde de telefoane mobile vor fi aruncate în acest an
Forumul internațional privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) estimează că doar în acest an peste 5,3 miliarde de telefoane mobile vor fi aruncate.
În prezent, există aproximativ 16 miliarde de telefoane deținute în întreaga lume, iar peste 5 miliarde riscă să devină deșeuri electronice în acest an.
De ce preferă oamenii să păstreze electronicele nefolosite sau stricate
Sondajele au indicat cinci motive principale pentru care oamenii continuă să păstreze electronicele nefolosite sau stricate:
1. 46% dintre aceștia spun că ar putea folosi articolele, din nou, într-o zi
2. 15% spun că plănuiesc să vândă sau să ofere respectivele dispozitive
3. 13% spun că păstrează aceste articole pentru valoarea lor sentimentală
4. 9% spun că articolele se pot aprecia, ca valoare, în timp
5. 7% recunosc că nu știu cum și unde să arunce aceste produse
Reciclarea lor ajută la tranziția spre energia verde
În timp ce reciclarea ține aceste produse departe de gropile de gunoi, Forumul WEEE subliniază faptul că acumularea electronicelor vechi contribuie la înmulțirea deșeurilor electronice și ar trebui reciclate.
Magdalena Charytanowicz, manager de comunicare la WEEE Forum, a declarat: „Aceste dispozitive oferă resurse importante care pot fi utilizate în producția de noi dispozitive electronice sau alte echipamente, cum ar fi turbinele eoliene, bateriile pentru mașini electrice sau panouri solare, esențiale pentru tranziția la energia verde”.
Agenția de Protecție a Mediului (EPA) estimează că doar 15% din deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt reciclate. Restul ajunge la gropile de gunoi sau este exportat ilegal în țările slab dezvoltate, dispuse să plătească puțin pentru produse vechi.
În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial – peste 57,4 milioane de tone, potrivit Global Waste Monitor. Prin comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.