Anunț pentru cei ieșiți la pensie! S-ar putea să vă imaginați pensionarea drept acel moment al vieții în care nu mai aveți nicio grijă. Dar pensionarea nu înseamnă doar economisire, ci și un stil de viață.
S-ar putea ca anumite obiceiuri, așteptări și rutine care te-au ajutat să-ți construiești o carieră și să-ți întemeiezi o familie să nu se plieze pe viața de pensionar.
Dacă ai împlinit 50 sau 60 de ani și te gândești că momentul ieșirii la pensie nu e departe, iată câteva lucruri pe care ar trebui să nu le mai faci, pentru a avea o pensionare stabilă financiar și un trai tihnit, scrie Moneywise.
Nu mai evitați conversațiile dificile
Când vine vorba de subiecte tabu, cu siguranță moartea și banii sunt printre cele mai dificile subiecte pe care le abordăm. Potrivit cercetărilor, oamenii sunt mult mai dispuși să vorbească despre moarte, decât despre bani.
32% dintre americani ar prefera să discute despre moarte, decât despre bani, și doar 24% se simt confortabil să vorbească despre finanțe cu o altă persoană, potrivit unui sondaj realizat de Empower. De fapt, mai mult de 6 din 10 americani (62%) nu vorbesc despre bani cu nimeni.
Această reticență de a vorbi despre bani și moarte printre pensionarii recenți (sau viitorii) ar putea fi motivul pentru care mulți nu își planifică în mod corespunzător banii.
În plus, sondajul a mai constatat că 40% dintre americani nu cred că au suficiente bunuri pentru a le lăsa prin testament.
Nu vă neglijați sănătatea la pensie
Îngrijirea sănătății poate fi o cheltuială substanțială când ieșiți la pensie. De fapt, aceste cheltuieli ar putea începe chiar înainte de a vă pensiona.
Potrivit Fidelity Retiree Health Care Cost Estimate, un cuplu de pensionari, cu vârsta de 65 de ani, va avea nevoie de 315.000 dolari pentru a acoperi cheltuielile de îngrijire a sănătății. Aici nu intră și costul îngrijirii pe termen lung, care poate crește și mai mult această sumă.
Încercați să nu vă mai asumați riscuri financiare
Cheltuielile riscante și obiceiurile de investiții pot funcționa uneori în favoarea voastră când sunteți tineri.
Dar, pe măsură ce vă apropiați de momentul pensionării, ar trebui să vă concentrați pe sănătate și, în general, pe stabilitate.
Evitați să aveți datorii mari la 50, 60 de ani. Acesta ar putea fi un moment bun pentru a discuta cu un planificator de investiții sau un consilier financiar pentru a vedea dacă există active riscante sau volatile în portofoliul vostru.
Nu vă mai irosiți timpul cu oameni nepotriviți
Probabil că ați făcut câteva sacrificii de-a lungul vieții. Poate că ați rezistat cu stoicism câțiva ani într-o slujbă pe care o urați, doar pentru că era singura modalitate de a câștiga bani.
Sau poate ați petrecut o perioadă semnificativă de timp departe de familie.
Acum, pe măsură ce vă apropiați de pensionare, aceste eforturi nu vor mai da roade. Fără acest bagaj suplimentar la locul de muncă, puteți petrece mai mult timp alături de prieteni și familie.
Nu opuneți rezistență schimbării
Schimbarea nu este niciodată ușoară, dar pensionarea poate fi o schimbare radicală în stilul de viață.
Potrivit unui sondaj Forbes, 83% dintre cei care urmează să iasă la pensie au declarat că se așteaptă să-și ”petreacă cele mai frumoase zile” la pensie.
Cu toate acestea, mulți au considerat că „flexibilitatea” este cheia, iar asta ar putea implica diferite proiecte care le-ar putea aduce bani, pe lângă pensie.
Edmund Murphy III, CEO al Empower Retirement, a declarat: „Oamenii nu mai privesc pensionarea ca pe sfârșitul a ceva, ci mai degrabă ca pe începutul a ceva nou”.
Pe măsură ce vă apropiați de momentul ieșirii la pensie, acordați-vă timp pentru a vă gândi la rutina zilnică, hobby-urile și relațiile pe care doriți să le cultivați și găsiți modalități de a accepta schimbările care vor veni odată cu acest moment al vieții.