Românii care plătesc facturi mai mari. PPC subliniază că adoptarea unor soluții inteligente poate ajuta la diminuarea semnificativă a costurilor cu energia electrică. Primul pas recomandat este investiția în electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic.
Aceste achiziții reduc prețurile din facturi
Deși achiziția inițială poate părea costisitoare, economiile generate pe termen lung vor compensa rapid această cheltuială, reducând facturile și oferind un raport bun între cost și beneficiu.
Compania oferă și sfaturi practice pentru utilizarea eficientă a aparatelor electrocasnice:
- Folosirea mașinii de spălat la capacitate maximă pentru a evita consumul inutil.
- Dezactivarea modului standby la electronice precum televizoare și calculatoare, prin oprirea completă a acestora.
- Deconectarea aparatelor din priză atunci când nu sunt utilizate, pentru a elimina consumul pasiv de energie.
- Înlocuirea becurilor tradiționale cu becuri LED, care nu doar că reduc consumul de energie, dar au și o durată de viață considerabil mai mare, fiind o soluție economică pe termen lung.
Conform datelor furnizate de PPC, clienții care au implementat aceste recomandări au reușit să reducă semnificativ costurile, iar investițiile în echipamente mai eficiente s-au amortizat rapid.
Modificări importante ale facturilor
Pe lângă sfaturile legate de economisirea energiei, PPC a făcut un anunț important pentru cei aproximativ 3 milioane de clienți casnici. Facturile emise pentru consumul din perioada octombrie – decembrie 2024 vor fi stornate și refăcute.
Această decizie vine ca urmare a unei modificări legislative privind aplicarea unei taxe noi, denumită contribuția aferentă contractelor pentru diferență (CfD). Deși inițial era prevăzut ca această taxă să fie aplicată începând din octombrie 2024, introducerea sa a fost amânată pentru aprilie 2025. Pentru a alinia facturarea la noile reglementări, PPC a decis să storneze și să reemită facturile pentru ultimele luni din 2024.
Duminică, 19 ianuarie, prețul energiei electrice a depășit pentru prima dată 3.000 de lei pe megawatt oră
Amintim că duminică, 19 ianuarie, prețul energiei electrice a depășit pentru prima dată 3000 de lei pe megawatt oră. Aceasta a fost o creștere mare a prețurilor și reprezintă un semnal de alarmă pentru România, mai ales că țara noastră are deja probleme cu securitatea energetică.
Cel mai greu resimt această criză familiile cu venituri mici și micii antreprenori, care nu reușesc să țină pasul cu cheltuielile.
Printre soluțiile propuse sunt: plafonarea temporară a prețurilor, ajutoare pentru gospodăriile vulnerabile, revenirea la un sistem de echilibrare a pieței la 60 de minute și sprijinirea cooperativelor energetice, care ar putea fi o alternativă accesibilă pentru comunități.