În prezent, prețul energiei electrice este plafonat până la 30 iunie 2025, iar tarifele din factură variază în funcție de consum. Clienții care folosesc până la 100 kWh plătesc 0,68 lei/kWh, cei cu un consum între 100,01 și 255 kWh achită 0,8 lei/kWh, iar pentru un consum lunar de peste 300 kWh, tariful ajunge la 1,30 lei/kWh.
Prețurile din factură se dublează pentru unii consumatori
După 1 iulie 2025, dacă măsura plafonării nu va fi prelungită, PPC va aplica un tarif unic de 1,55 lei/kWh, la care se adaugă un abonament zilnic de 0,43 lei per loc de consum.
Această schimbare va avea un impact semnificativ asupra facturilor consumatorilor. De exemplu, un abonat care consumă 100 kWh pe lună va plăti 167,9 lei, față de 80,9 lei în prezent. În cazul unui consum de peste 300 kWh, factura lunară va crește la 478 de lei, comparativ cu 403 lei în prezent.
Potrivit ofertei PPC, condițiile economice stabilite se vor aplica timp de un an, între 28 mai 2025 și 27 mai 2026. Pe lângă tarifele stabilite, clienții vor trebui să achite și taxele reglementate pentru transport, distribuție, cogenerare de înaltă eficiență și contribuția pentru schema de sprijin de tipul contractelor pentru diferență (CfD). Aceste tarife sunt stabilite de ANRE și pot fi modificate în funcție de legislația în vigoare.
Modificările legislative care vor interveni pe parcursul derulării contractului vor fi aplicate automat, fără necesitatea semnării unui act adițional. Clienții vor fi notificați despre eventualele schimbări prin intermediul primei facturi emise după intrarea în vigoare a noilor reglementări.

PPC, performanță solidă în 2024
Amintim că PPC a înregistrat o performanță solidă și în cursul anului 2024, cu EBITDA ajustat crescând la 1,8 miliarde de euro – un plus de 41% față de 2023. Investițiile în surse regenerabile de energie (RES), producția flexibilă, precum și în proiecte de distribuție și digitalizare au continuat să crească, valorificând oportunitățile oferite de tranziția energetică și reducând riscurile asociate eliminării treptate a lignitului.
Investițiile totale au atins 3 miliarde de euro, înregistrând o creștere semnificativă în activitățile de distribuție și RES, în conformitate cu planul PPC de a majora ponderea energiei curate în mixul său de producție și de a îmbunătăți și digitaliza rețelele de distribuție. Cea mai mare parte a acestor investiții sunt destinate dezvoltării, aproximativ 85% din total fiind alocate pentru RES, producție flexibilă și distribuția energiei electrice.