Tanczos Barna a explicat că alocările au fost realizate pe baza impozitelor și taxelor

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat marți că bugetul pe 2025 a fost conceput astfel încât să asigure plata salariilor și pensiilor la nivelul anului 2024, însă nu există spațiu fiscal pentru indexarea acestora.

În cadrul unei dezbateri pe marginea proiectului de buget pentru 2025, susținută în comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului, Tanczos a explicat că alocările bugetare au fost realizate pe baza impozitelor și taxelor în vigoare, iar pentru a preveni dezechilibre economice, indexarea salariilor și pensiilor nu poate fi realizată în acest context.

„Calculele sunt făcute pe impozitele şi taxele aflate în vigoare acum şi în bugetul anului 2025 nu există spaţiu pentru indexări, indexarea salariilor şi pensiilor. La acest capitol ne-am asigurat că putem plăti salariile şi pensiile la nivelul anului 2024.

Este o o chestiune foarte importantă, pentru că orice exagerare ar putea să genereze dezechilibre care să pună în pericol inclusiv aceste plăţi. Deci, plătim salariile, plătim pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spaţiul fiscal pentru indexări”, a subliniat ministrul Finanțelor.

Detalii despre ajutoarele financiare unice și alocările în bugetul 2025

Referitor la ajutoarele financiare unice (one-off) prevăzute în bugetul pe 2025, Tanczos a precizat că suma totală disponibilă este de 2 miliarde de lei, dar că, deocamdată, nu există detalii clare cu privire la alocarea acestor fonduri. Ministerul Muncii este responsabil pentru stabilirea modalității de distribuire a ajutoarelor, iar ministrul a menționat că se așteaptă ca, după aprobarea bugetului, să primească detalii suplimentare cu privire la tranșe, plafoane și modalitățile de plată.

„Nu avem detalii de la Ministerul Muncii şi nu avem niciun detaliu nici cu privire la tranşe, nici cu privire la plafoane, nici ca plată. Deci aşteptăm o săptămână, două, câteva săptămâni după aprobarea bugetului şi sper să primim propunerea de Ministerul Muncii”, a declarat acesta.

Tanczos Barna
SURSA FOTO: Facebook, Tanczos Barna

Nu există planuri de creștere a TVA sau a altor taxe

În ceea ce privește posibilele majorări de taxe și impozite, ministrul a răspuns clar că nu există planuri de creștere a TVA sau a altor taxe, având în vedere că obiectivul principal pentru anul 2025 este menținerea deficitului bugetar la 7% și controlul cheltuielilor publice.

„Nu avem detalii de la Ministerul Muncii şi nu avem niciun detaliu nici cu privire la tranşe, nici cu privire la plafoane, nici ca plată. Deci aşteptăm o săptămână, două, câteva săptămâni după aprobarea bugetului şi sper să primim propunerea de Ministerul Muncii”, a spus Tanczos.

Ministrul a explicat că, pentru a atinge acest obiectiv, guvernul va pune accent pe reducerea cheltuielilor și pe o prognoză prudentă de creștere a veniturilor, bazată pe îmbunătățirea colectării fiscale și pe menținerea unei economii solide și în continuă creștere.

Tanczos susține că obiectivul pentru 2025 este unul realist și conservator

Tanczos a subliniat că, în ceea ce privește veniturile, obiectivul pentru 2025 este unul realist și conservator, bazat pe prognoze prudente, care vizează o colectare mai bună a taxelor și impozitelor, dar și pe reorganizarea instituțională a statului. În acest sens, ministrul a afirmat că guvernul are ca scop crearea unui „stat mai suplu”, care să deservească cetățenii și să colecteze impozite pentru a oferi mai mult și nu pentru a cheltui mai mult.

„Economia României este o economie solidă, este în continuă creştere şi pe această economie solidă se bazează şi bugetul. Obiectivul primordial pentru noi pe 2025 este menţinerea deficitului de 7%, pe de o parte, prin reducerea şi ţinerea sub control a cheltuielilor. Pe partea cealaltă, printr-o prognoză prudentă de majorare a veniturilor pe 2025.

Cred că este posibil. Sunt convins că alături de colegii noştri din ministerele de resort şi de la ANAF, Vamă şi celelalte instituţii care aduc venituri la bugetul general consolidat sau la bugetele locale, putem să realizăm acest obiectiv”, a afirmat ministrul Finanțelor.

Tanczos a subliniat că bugetul pe 2025 va reflecta o alocare mai echitabilă a resurselor

Tanczos a subliniat că bugetul pe 2025 va reflecta o alocare mai echitabilă a resurselor, bazată pe datele actuale din recensământ. Ministrul a explicat că rezultatele recente ale recensământului au generat anumite dezechilibre la nivel local, iar Guvernul caută soluții pentru a asigura o tranziție lină între datele statistice și cele provenite din recensământ.

El a subliniat că nu se poate accepta ca, timp de ani sau chiar decenii, să fie alocate fonduri pentru persoane fictive, care apar în evidențele administrative în număr mare, în defavoarea altor unități administrativ-teritoriale.

„Aici vorbim de rezultatele din recensământ. Acest lucru creează anumite dezechilibre la nivel local şi acolo Guvernul caută soluţia de echilibrare şi de trecere mai lină, o tranziţie mai lină, de la cifrele din statistică la cele din recensământ, dar nu putem să acceptăm ca ani de zile, decenii întregi să fie alocate sume pentru persoane fictive care figurează cu sutele, cu miile la câte-o adresă pentru care unităţile administrativ-teritoriale respective primeau alocări financiare de la buget sau în detrimentul altor unităţi administrativ-teritoriale”, a explicat ministrul.

Tanczos Barna a avertizat însă că, în trecut, au existat discrepanțe și alocări financiare către unități administrative care înregistrează un număr nerealist de locuitori, iar acest sistem nu poate continua. Guvernul va căuta soluții pentru a echilibra aceste alocări și pentru a asigura o tranziție lină de la datele statistice la cele reale din recensământ, evitând astfel riscul ca resurse financiare să ajungă în unități administrative fictive.

Astfel, Tanczos a încheiat spunând că bugetul pe 2025 este construit în spiritul solidarității și al responsabilității fiscale, având în vedere atât necesitățile economice, cât și corectitudinea alocării resurselor la nivel local.