Vești de ultimă oră pentru românii care au credite în lei. Indicele ROBOR la trei luni înregistrează noi valori la mijlocul săptămânii, arată ultimele date publicate de Banca Națională a României.

Mai exact, potrivit sursei citate, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut astăzi, după ce ieri a scăzut pentru prima oară în ultima jumătate de an.

Astfel, BNR anunță că miercuri, Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la o valoare de 8,05%, spre deosebire de 8%, procent înregistrat în cursul zilei de marți.

Indicele ROBOR la trei luni crește din nou

Menționăm faptul că indicele ROBOR la trei luni a crescut constant de la începutul anului și până prezent. La începutul acestui an, acesta era 3,02% pe an. Odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina însă, valoarea aproape că s-a triplat.

Amintim că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei, arată BNR. Referitor la evoluţia ROBOR, aceasta este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Având în vedere faptul că inflația a tins niveluri record în ultimele luni de zile, acest lucru s-a reflectat și în valoare indicelui, aflat constant în creștere.

Indicele ROBOR la șase luni a crescut și el astăzi

Același lucru s-a întâmplat și cu indicele ROBOR la 6 luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Acesta a atins miercuri pragul de 8,17% de la 8,13% marți.

În aceeași situație se află și indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni. Potrivit datelor publicate de BNR, acesta a urcat la 8,27% de la 8,23%.

În ceea e privește indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, acesta este cotat la 2,65% pentru T1/2022, valoare în creșterea față de ultima raportare de la începutul anului.

Amintim că în luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă și care stabilește că IRCC este calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.