Avocatul Gheorghe Piperea și senatorul ALDE Daniel Zamfir continuă lupta pentru adoptarea unor așa-zise legi împotriva cămătăriei, în fapt un pachet legislativ care să protejeze clienții băncilor de potențielele abuzuri ale instituților de credit.
De menționat că pachetul de legi ”împotriva cămătăriei”, după ce a fost înaintat de Zamfir în Parlament și a fost adoptat de Camera Deputaților, a fost respins în martie 2019 de CCR, fiind declarat neconstituțional.
De această dată, cei doi au reluat lupta prin strângerea de semnături, care să vină în susținerea unei noi inițiative legislative.
Gheorghe Piperea a publicat marți seară o postare pe pagina personală de Facebook prin care anunță lansarea unei petiții on-line referitoare la legile anti-cămătărie.
De asemenea, Piperea spune că va exista și o campanie de semnături offline, organizată de senatorul Zamfir, ocazie cu care legea va putea fi mai bine conștientizată.
În plus, Piperea face apel la mass media să aducă legea în spațiul public, astfel încât ”clasa politică să nu poată sa o ignore, pur și simplu”.
”Atât eu, cât și Dan Zamfir, vom promova legea oriunde și oricând vom avea ocazia, dar fiecare dintre voi poate face asta, mai ales prin intermediul forumurilor de discuții ale fiecărei publicații care are difuzare și pe internet și prin comunicarea permanentă cu politicienii pe care îi stimați (sau nu)”, mai scrie avocatul Piperea.
Textul petiției online arată că:
”Legea anti-cămătarie te protejează de dobânzile ruinatoare, limitându-le la un plafon maxim decent. De asemenea, te pune sub protecția unui judecator în cazul în care ești amenințat cu executarea silită și cu evacuarea din locuința familială de bancă, IFN sau de colectorul de creanțe. În plus, te asigură contra riscurilor de a deveni victima speculațiilor financiare și judiciare ale colectorilor de creanțe. În fine, îți oferă un sprijin în situațiile de criză financiară cauzate de ultra-aprecierea valutei creditului în raport de moneda națională și de veniturile tale din muncă, limitând volumul plăților până la un nivel suportabil. Ești de acord cu o asemenea lege sau rejectezi ideea, preferând să aperi dreptul creditorilor financiari de a face uriașe profituri din captivitatea ta și din nefericirea ta?” .
Până miercuri la prânz, petiția adunase deja peste 2700 de semnături. Ea poate fi semnată AICI.