Sunt anunțate noi creșteri de tarife pe litoralul românesc de la 1 august, însă chiar și așa, nu lipsesc turiștii. Cifrele arată că, în acest moment, sunt peste 100.000 de oameni pe litoralul românesc, dar față de aceeași perioadă a anului trecut este totuși o scădere de 20 de procente, arată statisticile.
O posibilă cauză ar putea fi apa prea rece din aceste zile. Apa mării are acum între 17 și 20 de grade, 5-7 grade mai puțin decât ar fi fost normal, susțin specialiștii, care vin și cu explicații. De la 1 august se anunță noi creșteri de prețuri.
Potrivit comercianților, aceștia fac tot posibilul să păstreze prețurile cât mai mici. La mâncare, spun ei, vor mai adăugat un singur leu la preţul care era până acum.
De ce s-a răcit apa mării brusc, stricând vacanţele multor turişti?
Din cauza rafalelor de vânt ce s-au înregistrat recent pe litoral, curenții au ridicat la suprafață apa foarte rece de la fundul mării, iar temperatura apei a scăzut brusc. În doar câteva ore, temperatura apei a scăzut de la 23 de grade Celsius la numai 13 grade.
Vântul a bătut invers față de mișcarea mării. Fenomenul a fost posibil din cauza rafalelor de peste 60 de kilometri pe oră și a curenților foarte violenți.
„E înfundată apa caldă, ce are tendinţa să se stratifice, şi scoasă la suprafaţă o apă rece nutritivă, bogată în nutrienţi, bogată în mici vietăţi acvatice ce hrănesc populaţia piscicolă”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe, potrivit Observator.
Ce reprezintă fenomenul cunoscut drept Upwelling
Upwelling este un fenomen oceanografic ce implică mișcarea, determinată de vânt, a apei dense, mai reci și, de obicei, bogate în nutrienți, din adâncuri spre suprafața oceanului. Aceasta înlocuiește apa de suprafață mai caldă și de obicei săracă în nutrienți.
Apa bogată în nutrienți stimulează creșterea și reproducerea producătorilor primari, precum fitoplanctonul. Biomasa de fitoplancton și prezența apei reci în aceste regiuni permit identificarea zonelor de reflux prin temperaturile reci de la suprafața mării.