Parlamentul European vrea transferuri de bani în maximum 10 secunde

Miercuri, Parlamentul European a aprobat noi reguli! Ele vor asigura transferul rapid al fondurilor către conturile bancare ale clienților de retail și ale întreprinderilor. Noile reguli sunt valabile pentru întregul teritoriu al UE.

Scopul noii reglementări este să faciliteze transferul rapid al fondurilor pentru clienții de retail și pentru afacerile din Uniunea Europeană.

Se urmărește mai ales eliminarea timpilor de așteptare pentru IMM-uri în ceea ce privește transferurile de bani.

Totodată, se întreprind acțiuni și pentru a îmbunătăți securitatea acestor transferuri.

Băncile și alte entități furnizoare de servicii de plată (PSP-uri) sunt obligate să garanteze accesul și procesarea imediată a transferurilor de credit.

Această măsură, care a fost deja convenită cu statele membre ale UE, actualizează regulile deja existente ale Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA).

Potrivit noii legi, orice transfer instantaneu de credit trebuie să fie finalizat independent de momentul zilei sau al nopții. Banii trebuie să fie transferați în contul destinatarului în cel mult zece secunde.

De asemenea, plătitorul ar trebui să primească notificare în decurs de zece secunde dacă fondurile transferate au fost sau nu puse la dispoziția celui căruia i-au fost trimiși banii.

bani, euro
Euro / SURSA FOTO: Dreamstime

Modificările pentru transferurile în euro, valabile și pentru statele care au altă monedă oficială

Regulile adoptate de Parlamentul European trebuie aplicate și de către statele membre ale UE a căror monedă nu este euro, în cazul în care conturile oferă deja tranzacții regulate în euro. În aceste cazuri, va exista un interval de tranziție mare.

Se va institui o excepție specială de la cerința de a efectua plățile în zece secunde pentru aceste conturi, în afara orelor de program, din cauza îngrijorărilor potențiale legate de accesul la lichiditățile în euro.

În vederea asigurării securității, furnizorii de servicii de plată ar trebui să implementeze măsuri solide și actualizate pentru detectarea și prevenirea fraudelor, astfel încât transferurile de credit să nu ajungă în alte conturi în urma fraudelor sau a simplelor erori.

Furnizorii de servicii de plată din UE ar trebui să ofere fără întârziere un serviciu gratuit de verificare a identității destinatarului.

bancnote
Bancnote euro / SURSA FOTO: Dreamstime

Măsuri noi împotriva fraudei. Tarifele nu vor fi schimbate

Pentru a combate frauda, furnizorii de servicii de plată ar trebui să ofere clienților posibilitatea de a stabili un plafon maxim pentru transferurile instantanee de credit în euro, acesta putând fi ajustat cu ușurință înainte de fiecare transfer ulterior.

În conformitate cu noile reguli, în cazul în care un furnizor de servicii de plată nu își respectă obligațiile de prevenire a fraudei, ceea ce duce la daune financiare, un client are dreptul să solicite compensații de la respectivul furnizor de servicii.

Furnizorii de servicii de plată pentru transferuri instantanee de credit sunt obligați să efectueze verificări pentru a identifica dacă clienții lor sunt subiectul sancțiunilor sau altor restricții legate de spălarea de bani și finanțarea teroristă.

Costurile pentru transferurile instantanee de credit în euro nu pot fi mai mari decât tarifele percepute pentru transferurile de credit standard în euro.

„Regulamentul privind Plățile Instantanee marchează mult-așteptata modernizare a plăților în piața unică europeană. Clienții pot spune acum adio incomodității de a aștepta două sau trei zile lucrătoare pentru a avea acces la banii lor.

Ne ținem de ceea ce oamenii și afacerile apreciază cu adevărat: transferarea banilor în decurs de 10 secunde oricând în timpul zilei”, a informat Michiel Hoogeveen (ECR, Olanda), principalul MEP.

Legea a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare de 599 de voturi pentru, 7 împotrivă și 35 de abțineri.

Noile reguli vor deveni efective la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre sunt obligate să implementeze această reglementare în decurs de 12 luni de la intrarea sa în vigoare.