Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat în prima zi a acestei săptămâni. că centrele de vaccinare anti-COVID-19 vor fi deschise atât în prima zi de Paşte, cât şi în cea de-a doua.
Totodată, Ioana Mihăilă a ținut să le transmită și o serie de recomandări românilor. Mai exact, aceasta i-a îndemnat pe cetăţeni să se protejeze cât mai mult şi în perioada sărbătorilor pascale, iar dacă au atunci programare la vaccinare, să o respecte.
“Având în vedere că suntem în Săptămâna Mare, Săptămâna care are implicaţii profunde în special pentru creştinii ortodocşi, şi că în weekend este Paştele ortodox, fac un apel la responsabilitate, pe de o parte să încercăm să ne protejăm cât de mult posibil, iar pe de altă parte, dacă avem programare la vaccinare, să o respectăm. Conform informaţiilor primite de la CNCAV, centrele de vaccinare vor fi deschise atât în prima zi de Paşte, cât şi a doua zi de Paşte”, a anunţat ministrul Sănătăţii.
Situația de la secțiile ATI din România
Totodată, Ioana Mihăilă a vorbit și despre situația de la secțiile ATI din România. Potrivit ministrului, la nivel național mai există în prezent 247 de paturi libere pentru adulți la Terapie Intensivă și 32 de paturi libere pentru copii.
În ceea ce privește situația din Capitală, Ioana Mihăilă susține că mai există 55 de paturi libere la ATI pentru adulți, și 10 paturi libere pentru copii, însă numărul acestora poate varia în funcție de starea de sănătate a pacienților deja internați.
“La nivel național, 247 de paturi libere pentru adulți, 32 de paturi libere pentru copii. La nivelul Bucureștiului, 55 de paturi libere pentru adulți și 10 paturi libere pentru copii”, a explicat ministrul Sănătății.
Ioana Mihăilă a mai precizat că situația locurilor se poate schimba oricând, având în vedere procesele de evaluare. Mai exact, este vorba despre pacienții internați în spitale, care sunt evaluați, iar în funcție de riscul de dezvoltare de complicații, aceștia sunt transferați în secțiile de la ATI.
“Probabil că sunt în proces de evaluare. Așa cum știți și cum am mai menționat, înainte de a fi internați, pacineții cu infecție COVID-19 se evaluează. Se evaluează în ceea ce privește severitatea afecțuni și riscul de a dezvolta complicații, apoi sunt transferați pe secții”, susține Ioana Mihăilă.
Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei