Anunț pentru toți utilizatorii Windows. S-a aflat ce ar putea să se întâmple. Trebuie să fie pregătiți

microsoft, pana IT, telecomunicatii

SURSA FOTO: Dreamstime

Pana globală informatică majoră care a avut loc vineri a avut un impact semnificativ asupra rețelelor și sistemelor din întreaga lume. Au fost afectate aproximativ 8,5 milioane de dispozitive Windows. Experții discută despre posibilitatea unui „val doi” de perturbări, ce ar putea fi cauzat de acțiunile infractorilor cibernetici care ar putea încerca să profite de haosul creat.

Microsoft estimează că o actualizare CrowdStrike, care a cauzat vineri o pană IT masivă la nivel mondial, a afectat 8,5 milioane de dispozitive Windows.

Compania tehnologică subliniază că nu este responsabilă pentru defecțiunea IT. Microsoft încearcă să minimalizeze proporțiile problemei, menționând că cifra afectată reprezintă mai puțin de 1% din toate echipamentele Windows la nivel global.

Există posibilitatea unui „al doilea val” de perturbări

Microsoft subliniază importanța pentru companii de a acorda prioritate operării cu implementare sigură și recuperare în caz de dezastru, folosind mecanismele existente.

Experții consultați de BBC avertizează că atacul cibernetic nu ar trebui considerat încheiat. Ei spun că există posibilitatea unui „al doilea val” de perturbări.

Specialiștii în securitate cibernetică subliniază riscul unui al doilea val de atacuri și daune, inițiat de infractori cibernetici care speră să profite de haos.

Alertă privind hackerii care distribuie remedieri software false

În această dimineață, Australian Signals Directorate (ASD), echivalentul GCHQ din Regatul Unit sau al Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA, a emis o alertă privind hackerii care distribuie remedieri software false. Aceștia pretind că sunt de la CrowdStrike.

„Alertă! Am înțeles că sunt lansate o serie de site-uri web rău intenționate și coduri neoficiale care pretind că ajută entitățile să se recupereze”, se arată în notificare.

Agenția îndeamnă respondenții IT să utilizeze numai site-ul oficial CrowdStrike pentru a obține informații și ajutor.

BBC menționează că cel mai apropiat incident de acest tip, ca amploare, a fost atacul cibernetic WannaCry din 2017. Acesta se estimează că a afectat aproximativ 300.000 de computere din 150 de țări. La o lună după WannaCry, a avut loc un alt atac similar, costisitor și perturbator, numit NotPetya. În 2021, a avut loc o întrerupere majoră de șase ore la Meta. Este vorba de compania care administrează Instagram, Facebook și WhatsApp. Această problemă a fost în mare parte limitată la gigantul social media și la unii dintre partenerii săi.

Serviciile Microsoft au picat

Întreaga lume a fost în colaps din cauza unor perturbări majore în serviciile de telecomunicații, generate de o problemă la Microsoft/Windows. A fost haos în bănci, spitale, aeroporturi și magazine

Microsoft a raportat o pană majoră care a afectat utilizatorii și companiile din întreaga lume. Au fost vizate inclusiv servicii esențiale precum 911 în SUA. Aeroporturi, companii aeriene și stații de televiziune au fost, de asemenea, afectate.

În dimineața de vineri, Microsoft a anunțat o întrerupere semnificativă a serviciilor Microsoft 365. Compania a declarat că investighează problema ce împiedica accesul la diverse aplicații și servicii Microsoft 365. Ulterior, s-a aflat că pana globală a sistemelor informatice a fost cauzată de un update făcut de o companie de securitate cibernetică cu numele CrowdStrike.