Anunț pentru toți vaccinații cu Pfizer! Ce imunitate conferă, de fapt, vaccinul? S-a aflat tot
Două studii, unul din Israel și unul din Qatar, arată că persoanele complet vaccinate trebuie să fie în continuare atente la măsurile de protecție împotriva infectării cu coronavirus.
Publicate în New England Journal of Medicine, cele două studii arată că imunitatea oferită de ambele doze de vaccin Pfizer scade după aproximativ două luni. Cu toate acestea, arată cercetătorii, protecția împotriva bolilor grave, a spitalizării și a decesului rămâne puternică.
Ce arată studiul din Israel
Cercetătorii din Israel au descoperit că nivelurile de anticorpi scad rapid după cea de-a doua doză de vaccin Pfizer, mai ales în rândul bărbaților, a persoanelor de peste 65 de ani și acelor imunodepresive. Studiul a fost efectuat pe un număr de 4.800 de angajați din domeniul sănătății.
„Am efectuat acest studiu prospectiv de cohortă longitudinală care a implicat lucrătorii din domeniul sănătăţii de la Centrul Medical Sheba, un mare centru medical din Israel”, au scris Dr. Gili Regev-Yochay de la Sheba şi colegii săi.
CNN notează că nivelurile anticorpilor de neutralizare sunt corelate cu protecţia împotriva infecţiilor.
„Lucrările publicate cu privire la multe vaccinuri, cum ar fi cele împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, au arătat o mică scădere în fiecare an, de 5 până la 10%, a nivelurilor de anticorpi neutralizanţi”, au scris aceştia. „Noi am constatat că o scădere semnificativă şi rapidă a răspunsului imun la vaccinul BNT162b2 a fost observată la câteva luni după vaccinare”.
Într-o altă ordine de idei, studiul relevă faptul că persoanele care s-au vaccinat după ce au trecut prin boală au imunitate pentru un timp mai îndelungat.
„În general, dovezile acumulate în urma studiului nostru şi a altora arată că răspunsul imun pe termen lung şi eficacitatea vaccinului la persoanele infectate anterior au fost superioare celor care au primit două doze de vaccin”, au scris aceştia.
Ce arată studiul din Qatar
În ceea ce privește cel de-al doilea studiu, acesta a fost efectuat prin analizarea infecțiilor reale în rândul populației vaccinate.
„Protecţia indusă de BNT162b2 împotriva infecţiei creşte rapid după prima doză, atinge un vârf în prima lună după a doua doză şi apoi se diminuează treptat în lunile următoare”, au scris Laith Abu-Raddad de la Weill Cornell Medicine-Qatar şi colegii săi. „Scăderea pare să se accelereze după a patra lună, pentru a ajunge la un nivel scăzut de aproximativ 20% în lunile următoare”, au adăugat aceştia.
Cercetătorii din Qatar au precizat că protecţia împotriva spitalizării şi a decesului s-a menţinut la peste 90%.
„Se presupune că persoanele vaccinate au o rată mai mare de contact social decât persoanele nevaccinate şi pot avea, de asemenea, o aderenţă mai scăzută la măsurile de siguranţă”, au scris aceştia. „Acest comportament ar putea reduce eficacitatea reală a vaccinului în comparaţie cu eficacitatea sa biologică, explicând, eventual, scăderea protecţiei”.
Aceștia au adăugat că ”o mare parte din populaţia vaccinată şi-ar putea pierde protecţia împotriva infecţiei în lunile următoare, ceea ce ar putea creşte potenţialul unor noi valuri epidemice”.