Marius Budăi a comentat proiectele referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc. Acestea au fost depuse de doi parlamentari ai UDMR și vor fi dezbătute joi de Camera Deputaților.
Marius Budăi se opune proiectelor privind autonomia Ținutului Secuiesc
Autonomia Ținutului Secuiesc. Marius Budăi, președintele Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, a declarat că s-a opus proiectelor legislative care propuneau autonomie administrativă și culturală pentru Ținutul Secuiesc. Cei doi parlamentari UDMR au inițiat aceste proiecte, iar Budăi consideră că ele promovează segregarea etnică a cetățenilor români, subliniind că România este un stat unitar și indivizibil.
„În calitate de președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților am votat astăzi împotriva a trei proiecte legislative, prin care doi parlamentari afiliați UDMR propuneau un soi de autonomie administrativă și culturală a așa-zisului Ținut Secuiesc.
Într-un fel sau altul, toate cele trei inițiative, promovează segregarea etnică a cetățenilor români, ceea ce este absolut inacceptabil. România este stat unitar și indivizibil și așa va rămâne pentru totdeauna”, a declarat Budăi într-o postare pe Facebook.
Marius Budăi a subliniat că mâine cele trei inițiative vor intra în plen cu propunere de respingere, iar după votul final, subiectul separării etnice va fi închis definitiv. El i-a invitat pe colegii parlamentari să voteze civilizat împotriva acestor legi și să evite scandalul în favoarea dezbaterii democratice.
„Consider că democrația se exercită prin vot, nu prin scandal. Îi invit deci pe toți colegii parlamentari ca mâine să se abțină de la urlete și țipete și să voteze civilizat împotriva acestor legi, așa cum va face și PSD”, a mai spus Budăi.
Cele trei proiecte vor fi dezbătute joi de Camera Deputaților
Camera Deputaţilor se întruneşte, joi, în şedinţă pentru a dezbate trei proiecte referitoare la autonomia ţinutului secuiesc, depuse de doi parlamentari ai UDMR. Şedinţa, în format hibrid, este programată să înceapă la ora 14,00, conform deciziei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.
Propunerile legislative aflate pe ordinea de zi sunt cele privind statutul de autonomie al ţinutului secuiesc, statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România şi o lege-cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale, iniţiate de doi deputaţi UDMR – Kulcsár-Terza József-György şi Zakarias Zoltán.
Premierul Marcel Ciolacu declara că a propus preşedintelui Camerei Deputaţilor „să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”.