S-a schimbat Codul Rutier

Noul Cod Rutier va intra în vigoare vineri şi aduce veşti proaste pentru şoferi. Poliţiştii vor putea da amenzi-record pentru indisciplina în trafic şi vor putea suspenda permisul de conducere pentru perioade de timp mult mai mari decât până acum.

Printre modificările adoptate de noul act normativ, se remarcă cea mai mare amendă, de nu mai puţin de 9.600 de lei, dar şi transformarea amenzilor neplătite de circulaţie în suspendarea permisului. Potrivit noului Cod Rutier, dacă vor fi prinşi vorbind la telefon în timp ce conduc un autoturism, şoferii riscă amenzi în cuantum de 1.600 de lei, la fel ca şi în cazul în care vor fi depistaţi că nu poartă centura de siguranţă, de zece ori mai mult decât amenzile de până acum. Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile. În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani.

Toleranță la alcool şi suspendarea permisului pentru neplata amenzii

O noutate în Codul Rutier se referă la tolerantă la alcool. O concentraţie de până în 0,2 g/l alcool pur în sânge – aproximativ o bere sau un pahar de vin – nu mai este considerată infracțiune. Este interzisă însă conducerea unui autovehicul pe drumurile publice dacă ai consumat droguri, ai luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau ai o îmbibație de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge. Această abatare se sancționează cu amendă prevăzută în clasă a V-a de sancțiuni (21 la 50 puncte-amendă) plus cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile. În cazul în care îmbibația alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, faptă constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.

Amenză de 9.600 lei

Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Amenda maximă, de 9.600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. De asemenea, cu 9.600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roşie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4.000 de lei.

O altă prevedere a noului Cod Rutier face referire la transportul copiilor. Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportaţi pe scaunele din faţă, cu excepţia bebeluşilor care sunt transportaţi cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu vârste de până la 3 ani nu mai pot fi transportaţi decât în scaune speciale. De asemenea, copiii cu o înălţime de cel puţin 135 de centimetri trebuie transportaţi în scaun. Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

SURSA: ROMANIALIBERA.RO