Anunțul făcut de BNR
Adrian Negrescu, analist financiar, a comentat declaraţiile BNR. Negrescu a spus că 3 milioane de români vor resimți în bugetul personal măsurile economice.
Amintim că, viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, a vorbit despre un șoc ce ar putea să împingă România în criză. Și probabilitatea acestui șoc a crescut foarte mult.
Viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea spune că, din nefericire, măsurile de corecție de până acum a dezechilibrelor macroeconomice fie au fost insuficiente, fie nu au avut efectele scontate. De asemenea, riscurile interne se cumulează cu cele externe, iar probabilitatea unui șoc care să ne împingă în criză economică este mai mare.
Întrebat cum vede aceste declarații şi la ce riscuri sunt expuși acești români, Adrian Negrescu, analist financiar, a spus:
„L-am auzit şi pe Boloș vorbind de potențiala incapacitate de plată în care ar putea ajunge la statul român. Deci, ministrul de Finanțe vorbește de incapacitate de plată, dacă pune în aplicare legea salarizării în sectorul bugetar și noua lege a pensiilor. E o declarație, din punctul meu de vedere iresponsabilă, care vine să pună gaz pe focul problemelor și îngrijorărilor legate de finanțele României” a declarat Negrescu.
Declarații iresponsabile
Analistul este de părere că niciun ministru de Finanțe din lume nu are voie să vorbească despre lucruri extreme care să aducă panică, așa cum a făcut Boloș cu declarațiile pentru români.
„Cred că e iresponsabilă, pentru că niciun ministru de Finanțe în nicio țară a lumii nu poate vorbi de incapacitatea de plată. În momentul în care te duci la minister ți se spune clar nu pune gaz pe foc. Nu vorbi de lucrurile extreme, pentru că riști să arunci piețele în aer și România se poate împrumuta din ce în ce mai scump doar din prisma unor declarații hazardate, a unor miniștri care nu știu ce scot pe gură, din punctul meu de vedere” .
Negrescu a mai spus că încasările sunt mai mari cu 20% după primele șase luni. În această situație, problema e la cheltuieli. Cheltuielile, potrivit analistului, sunt cu trei miliarde mai mari în primele șase luni față de cât ne prognozasem și nu vedem niciun fel de tăiere. Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 18% după primele șase luni. El a mai spus că nu există niciun studiu de impact în spate și tot românii de rând vor resimți dificultății.
„Mai mult, dacă se pun în vigoare acele măsuri fiscale, dincolo de ce înseamnă reduceri din sectorul bugetar, că acolo știm că trebuie tăiat în carne vie. Ei, în partea cealaltă ar putea fi 3 milioane de români afectați. Cei care în momentul de față primesc bonuri de masă, ei acolo să propună o impozitare cu 10% CASS a bunurilor de masă. Cinci din șapte companii din România au înțeles deja că nu au bani să acopere cei 10% și nu vor mai da bonuri de masă” a mai spus Negrescu.