Statele Unite vor testa miercuri o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Scopul acestui anunţ este de a evita orice escaladare a tensiunilor cu Rusia.

„Acest test de rachetă Minuteman III neînarmată va avea loc mâine dimineaţă, 7 septembrie, de la Baza Forţelor Aeriene Vandenberg, California.

Acesta este un test de rutină care a fost planificat de mult timp şi care, la fel ca testele anterioare, va valida şi verifica eficacitatea şi pregătirea sistemului. Statele Unite au notificat în avans guvernul rus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, potrivit AFP.

Mișcarea surprinzătoare a SUA

Anunțul făcut de Statele Unite este unul extrem de neobișnuit fiindcă, de obicei, SUA nu îşi anunţă testele de rachete ICBM în avans.

Ultimul test al Minuteman III, o rachetă echipată cu un focos care în timp de război poate transporta o bombă nucleară, fusese amânat de două ori.

Programat iniţial pentru martie, a fost amânat pentru prima dată din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, Washingtonul temându-se că Moscova va folosi acest test obişnuit pentru a extinde conflictul la alte ţări.

Programul a fost amânat de două ori

Programul a fost amânat a doua oară la începutul lunii august, după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan. Din această cauză, testul a fost finalizat cu succes abia pe 16 august.

Racheta de tip Minuteman III, care are capacitate nucleară, produsă de Boeing Co., este cheia arsenalul strategic al armatei SUA.

Totodată, racheta are o rază de acţiune de peste 9.660 de kilometri şi poate călători cu o viteză de aproximativ 24.000 kilometri pe oră. Rachetele sunt depozitate în silozuri subterane operate de echipaje de lansare.

Armata SUA a desfășurat exerciții militare în regiunea Golfului

Duminică, 4 septembrie 2022, două bombardiere B-52H, cunoscute sub numele de „Stratofortress”, capabile să transporte arme nucleare, au survolat estul Mediteranei, Peninsula Arabică şi Marea Roşie, alături de avioane de luptă ale forţelor aeriene britanice, forțelor aeriene kuweitiene şi forțelor aeriene saudite, „înainte de a părăsi regiunea”. Alte 16 state aliate au oferit sprijin logistic.

Acest exercițiu militar demonstrează că Statele Unite ale Americii şi aliaţii săi pot „desfăşura rapid o putere de luptă copleşitoare în regiune”, a explicat, luni, generalul Alexus Grynkewich, şeful forţelor aeriene în cadrul Comandamentului Central al SUA (Centcom) care acoperă Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Asia de Sud.

„Ameninţările împotriva Statelor Unite şi a partenerilor noştri nu vor rămâne fără răspuns. Misiuni ca aceasta demonstrează capacitatea noastră de a ne uni forţele pentru a descuraja şi, dacă este necesar, pentru a învinge adversarii noştri”, a adăugat generalul Alexus Grynkewich, relatează agenția de presă AFP.