Abilitatea „ascunsă” din spatele succesului miliardarului Bill Gates.  Optimismul și pesimismul sunt două atitudini mentale greu de abordat. Pesimismul este vital pentru supraviețuire și ne ajută să ne pregătim pentru riscuri, înainte ca acestea să apară. Dar și optimismul este la fel de important.

Convingerea că lucrurile pot, și vor fi mai bune, chiar și atunci când dovezile sunt tulburi, este un atu, atât într-o relație solidă, cât și în realizarea unei investiții pe termen lung.

Optimismul și pesimismul, mentalități conflictuale

Optimismul și pesimismul par mentalități conflictuale, așa că ca oamenii înclină balanța când spre una, când spre alta, spune expertul în psihologie Morgan Housel. În cartea sa, intitulată , „La fel ca întotdeauna: un ghid pentru ceea ce nu se schimbă niciodată”, el explică de ce echilibrul cele două mentalități conflictuale a fost și va fi întotdeauna  una dintre cele mai importante abilități ale vieții, potrivit CNBC.

Oamenii de succes găsesc mereu un echilibru între pesimism și optimism

Conform expertului, Bill Gates este un exemplu  bun în ceea ce privește importanța acestei abilități ascunse. Din ziua în care a pornit afacerea cu Microsoft, a insistat să aibă întotdeauna numerar suficient în bancă pentru a ține compania în viață timp de 12 luni, fără venituri.

În 1995, a fost întrebat de un jurnalist de ce ține atât de mulți bani la îndemână. ”Lucrurile se schimbă atât de repede în tehnologie, încât afacerea din anul viitor nu mai este garantată,  inclusiv Microsoft”, a răspuns Gates.

În 2007, el afirma: „Am fost mereu preocupat de faptul că oamenii care lucrau pentru mine erau mai în vârstă decât mine și aveau copii și mă gândeam: „Dacă nu pot fi plătiți? Voi putea să le semnez statul de plată?’”

Iată ce a înțeles Gates

Practic, susține expertul, în acest caz, optimismul și încrederea s-au amestecat cu un pesimism puternic. Ceea ce pare să fi înțeles Bill Gates este că nu poți fi optimist decât pe termen lung, dacă ești suficient de pesimist pentru a supraviețui pe termen scurt, consideră Morgan Housel.

De ce ar trebui să încerci să fii un „optimist rațional”

Un lucru important, demn de subliniat, este că optimismul și pesimismul există pe un spectru. La un capăt, există optimiștii sadea. Ei cred că totul este grozav, că întotdeauna va fi bine și văd negativismul ca pe un defect de caracter. O parte este înrădăcinată în ego: sunt atât de încrezători în ei înșiși încât nu pot înțelege că unele lucruri merg rău.

La celălalt capăt al spectrului se află pesimiști sadea. Ei cred că totul este îngrozitor, va fi întotdeauna îngrozitor și văd optimismul ca pe un defect de caracter. O parte este înrădăcinată în ego: au atât de puțină încredere în ei înșiși încât nu pot înțelege că ceva poate merge bine. Ei sunt detașați complet de realitate.

Economisiți ca un pesimist și investiți ca un optimist!

Undeva la mijloc se află optimistul rațional: acei indivizi care recunosc că istoria este un lanț constant de probleme și dezamăgiri și eșecuri, dar care rămân optimiști pentru că știu că eșecurile nu împiedică un eventual progres.

Așadar, trucul, în orice domeniu, de la finanțe și până la cariere sau relații, este să poți supraviețui problemelor pe termen scurt, astfel încât să poți rămâne suficient de mult pentru a te bucura de o creștere pe termen lung.

Altfel spus, economisiți ca un pesimist și investiți ca un optimist. Planificați ca un pesimist și visați ca un optimist, sugerează expertul.