Alina Mungiu-Pippidi: Pericolul pentru România nu a trecut

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a declarat într-un interviu că anularea alegerilor prezidențiale din România nu a eliminat riscul ascensiunii partidelor extremiste.

Totodată, aceasta a subliniat necesitatea repetării scrutinului, invocând încălcări ale legislației privind finanțarea campaniei electorale de către Călin Georgescu, candidat în alegeri.

Alina Mungiu-Pippidi a explicat că legislația electorală interzice ca un candidat să trișeze regulile privind finanțarea campaniei. Potrivit acesteia, candidatul care a ajuns în turul al doilea ar fi declarat public că nu a avut venituri sau cheltuieli electorale, ceea ce contravine normelor legale.

Ulterior, s-ar fi descoperit sume care au fost utilizate, ceea ce, în opinia politologului, reprezintă o încălcare clară a legii.

„Pericolul pentru România nu a trecut pentru că, în primul rând poate ar trebui să spunem în două propoziții cât de mare a fost pericolul pentru România, pentru că văd că există tendința în București ca lumea să spună: ok, chiar dacă cineva a trișat, de ce nu ați lăsat alegerile să meargă până la capăt?

E voința poporului, indiferent că poporul a fost mințit, manipulat, mințit și manipulat, oamenii au vrut să se lase furați, mințiți și manipulați! Răspuns: nu, nu e așa.

În primul rând nu e așa din considerente legale, pentru că dacă cineva trișează legile de finanțare electorală, acel cineva nici nu poate să ajungă președinte sau dacă ajunge pentru că durează un timp până se adună toate datele, nu poate să rămână președinte”, spune aceasta la B1TV.

Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi (SURSA FOTO: Transparency School)

60 de zile sunt suficiente să se distrugă din temelii democrația

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a atras atenția asupra riscurilor majore pe care le poate genera un președinte ales prin mijloace ilegale.

Ea a explicat că, potrivit Constituției, președintele are puterea de a propune dizolvarea Parlamentului în cazul în care nu se formează o majoritate parlamentară după două încercări de numire a unui prim-ministru. Aceasta ar putea duce la destabilizarea sistemului democratic.

„60 de zile îi sunt suficiente cuiva care a fost ales președinte să distrugă din temelii democrația românească.

E suficient să propui doi prim-miniștri care nu au cum să aibă majoritate și după aceea trimiți înapoi Parlamentul și ceri poporului să îți dea o majoritate parlamentară”, a explicat Mungiu-Pippidi.

Sistemul prezidențial e periculos

Alina Mungiu-Pippidi a criticat sistemul prezidențial, considerându-l periculos pentru democrație, atât în România, cât și în alte țări unde a fost aplicat. Ea a susținut că astfel de regimuri pot genera instabilitate, mai ales când funcția de președinte este ocupată de persoane care nu respectă normele democratice.

„Prezidențialismul și în această țară și în orice țară în care a fost încercat este și continuă să rămână ceva mai degrabă periculos pentru democrație”, a concluzionat politologul.

În contextul acestor afirmații, Mungiu-Pippidi a subliniat importanța repetării alegerilor prezidențiale, considerând că anularea lor este o consecință firească a încălcării legilor de campanie. Ea a criticat ideea de a tolera trișarea în procesul electoral, explicând că voința poporului trebuie să fie exprimată în mod corect și nealterat.