Ziua 10 de război în Ucraina. Au loc raiduri aeriene, lupte de stradă și explozii în orașe. Rușii continuă asediul iar în Mariopol e blocadă totală. În paralel, Odesa se pregătește pentru război din cauza invaziei. Aici au fost încărcați saci cu nisip.
UPDATE:
Un pod care lega Transnistria de Ucraina pe direcția Odesa a fost distrus cu explozibili.
UPDATE:
Trupele ruse se apropie de cea de a doua cea mai mare stație nucleară din Ucraina, Centrala atomo-electrică din regiunea Nicolaev. Anunțul a fost făcut de Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, citată de CNN.
„Trupele ruse se află la 20 de mile distanță de al doilea cel mai mare obiect nuclear din Ucraina”, a spus reprezentanta SUA la ONU fără să specifice locația.
„Președintele Putin trebuie să înceteze această catastrofă umanitară, să pună capăt acestui război și acestor atacuri nerușinate asupra Ucrainei”, a mai declarat Linda Thomas-Greenfield.
Știre inițială:
Este a zecea zi de război iar luptele continuă în Ucraina. Raiduri ariene au fost semnalate, sâmbătă dimineaţă, în regiunea Kiev, Kharkiv, Chernihiv şi Zhytomyr, potrivit The Kyiv Independent. La Sumî au loc lupte pe străzi, în cea de-a zecea zi a invaziei militare a Federaţiei Ruse în Ucraina.
În paralel, oraşul-port strategic al Ucrainei, Mariupol, se află sub „blocadă” de către armata rusă. Informația a fost furnizată de primarul oraşului, Vadim Boitcenko, care a cerut înfiinţarea unui coridor umanitar.
„Deocamdată căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate mijloacele posibile pentru a scoate Mariupol din blocada”, a spus Vadim Boitcenko într-un mesaj postat la ora 22:00 GMT pe contul Telegram al primăriei.
„Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului astfel încât să putem reface infrastructura vitală şi să înfiinţăm un coridor umanitar pentru a aduce alimente şi medicamente în oraş”, a continuat el.
Rușii încearcă să cucearească Mariupol
Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei. Ea ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas.
Și Odesa se pregătește pentru război din cauza invaziei. Locuitorii au umplut mai mulți saci cu nisip, cu ajutorul cărora se încearcă să se blocheze avansarea trupelor din Rusia. Oraşul este al treilea ca mărime din Ucraina şi un popular centru turistic de la Marea Neagră. Locuitorii sunt îngrijoraţi de ambiţiile Rusiei de a debarca pe malurile din zonă, mai ales după ce un vapor estonian a fost scufundat în port. Vaporul a fost lovit de artileria rusă, potrivit unei informaţii de la Parlamentul ucrainean.
Doi jurnaliști au fost împușcați
O explozie uriașă care a avut loc azi-noapte a fost filmată în orașul Cernihov.Potrivit autorităților, bilanțul victimelor în rândul civililor din oraș, de când este asediat, a ajuns la 47.
O echipă de jurnaliști de la postul britanic Sky News a fost prinsă într-o ambuscadă, în timp ce încerca să ajungă să filmeze în orașul Bucha, în apropiere de Kiev. Doi jurnaliști au fost împușcați: corespondentul Stuart Ramsay în spate, iar operatorul Richie Mockler a primit mai multe gloanțe în armura pe care o purta. Echipa Sky News a fost evacuată înapoi în Marea Britanie. Echipa, formată din cinci membri, se afla în mașină în timpul atacului. Jurnaliștii spun că au aflat de la ucraineni că au fost atacați de luptători ruși aflați în recunoaștere.
Volodimir Zelenski a criticat decizia „deliberată” a NATO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vineri decizia „deliberată” a NATO de a nu crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, care să protejeze țara de raiduri aeriene ale Rusiei.
„Astăzi, conducerea Alianţei a dat undă verde continuării bombardamentelor asupra oraşelor şi satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere aeriană”, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video dată publicităţii de preşedinţia ucraineană vineri seara târziu.
Miniştrii de externe din statele NATO, care au participat vineri, la Bruxelles, la o reuniune extraordinară consacrată invaziei ruse în Ucraina, s-au exprimat împotriva creării unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, solicitată de Kiev.
CNN a oprit difuzarea în Rusia
CNN a luat decizia de a opri difuzarea în Rusia după adoptarea de către Moscova a noii legi care ar putea trimite la închisoare pe oricine răspândeşte ceea ce Moscova consideră a fi ştiri false. Decizia vine după ce BBC şi Canadian Broadcasting Corp și-au suspendat, la rândul lor, transmisiile din Rusia în urma adoptării acestei legi. Oficialii ruşi au afirmat că inamicii Rusiei, precum SUA şi aliaţii săi occidentali, răspândesc informaţii false cu scopul de a semăna discordie în rândul poporul rus.
Trebuie amintit că parlamentarii ruşi au adoptat vineri amendamente la Codul penal care fac din răspândirea de informaţii false o infracţiune pedepsită cu amenzi sau pedepse cu închisoarea. Sunt, de asemenea, prevăzute amenzi pentru oricine solicită sancţiuni împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei. Pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea de informaţii care vizează „discreditarea” forţelor armate. Legea a fost promulgată vineri seara de președintele Vladimir Putin.
Pe de altă parte, agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea accesului la reţelele sociale Twitter și Facebook pe teritoriul Rusiei. Potrivit BBC, nici YouTube nu mai funcționează pentru utilizatorii din Rusia. La rândul său, publicaţia independentă rusă Novaia Gazeta, al cărei redactor şef este recentul laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, a anunţat vineri seara că elimină unele conținuturi legate de Ucraina pentru a evita sancţiunile, relatează AFP.