Fumatul are efecte pe termenul lung asupra sistemului imunitar
Noi studii au scos la iveală faptul că fumatul are efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că peste 8 milioane de oameni la nivel internațional mor din cauza fumatului.
Aceste două studii noi arată că fumatul are efecte pentru o perioadă mai mare de timp asupra persoanelor care s-au lăsat de acest viciu. Mai precis, o persoană care nu mai fumează are nevoie de zece ani pentru a avea o speranță de viață la fel ca o persoană care nu a fumat.
Răspunsul imunitar, spun specialiștii, este afectat, printre alți factori, și de fumat. Asta arată Institutul Pasteur, cel care a folosit 1.000 de persoane sănătoase pentru a înțelege cum răspunde sistemul imunitar.
Studiile au fost publicate în revista Nature în cursul zilei de miercuri.
„Fumatul modifică imunitatea adaptivă într-un mod persistent”, au concluzionat autorii studiului.
Progres în înțelegerea efectelor nocive ale fumatului
Noile studii reprezintă, de fapt, un progres în înțelegerea efectelor nocive ale fumatului. Ele arată că imunitatea adaptivă rămâne afectată mulți ani după ce o persoană s-a lăsat de fumat.
Această imunitate apare și se consolidează pe măsură ce apar infecțiile.
Concluziile au fost luate pe un eșantion de 1.000 de persoane care au fost alese în urmă cu peste un deceniu în Paris.
În cadrul proiectului Institutului Pasteur a fost examinată constant imunitatea voluntarilor.
Conform experților, acest studiu de cohortă este considerat extrem de robust în evaluarea modului în care diferiți factori influențează, de-a lungul timpului, sănătatea și metabolismul.
Astfel s-a constatat că, în această situație, fumatul a avut cea mai semnificativă influență, depășind alți factori precum durata somnului și nivelul de activitate fizică, conform cercetărilor efectuate sub îndrumarea specialistului în biologie Violaine Saint-André.
Cu toate acestea, rezultatul nu aduce o noutate deplină. Medicii erau deja conștienți că fumatul afectează imunitatea înnăscută – o caracteristică comună tuturor oamenilor – prin intensificarea reacțiilor inflamatorii.
Efectele fumatului vor dispărea
Cercetătorii au făcut un pas mai departe, demonstrând că aceste tulburări sunt legate de un efect „epigenetic”.
Structura ADN-ului oamenilor rămâne neschimbată, dar expunerea la fumat influențează modul în care anumite gene sunt activate în codificarea proteinelor.
Nu trebuie să concluzionăm că renunțarea la fumat nu are niciun beneficiu. Efectele negative, în cele din urmă, se atenuează și dispar.
Violaine Saint-André spune că, pentru păstrarea imunității pe termen lung, este mai bine ca oamenii să nu se apuce de fumat.
Cu toate acestea, studiul, bazat pe analize biologice, nu a dezvăluit încă care sunt consecințele acestei variații imunitare asupra sănătății.
Conform autorilor, ar putea exista influențe asupra riscului de infecții, cancere sau boli autoimune, însă acestea reprezintă, în prezent, doar o ipoteză.
În ce măsură persistă efectele negative ale fumatului?
Într-un alt studiu, dat publicității săptămâna trecută, s-a încercat să se evalueze în ce măsură riscurile pentru sănătate persistă într-o persoană după ce aceasta renunță la fumat.
Aparținând jurnalului online NEJM Evidence, acest studiu a utilizat date medicale colectate de la aproximativ 1,5 milioane de persoane din:
- Canada
- Statele Unite
- Norvegia
- Regatul Unit
Autorii acestui al doilea studiu au analizat rata de mortalitate în mai multe categorii:
- fumători activi
- persoane care nu au fumat niciodată
- foști fumători
În cazul foștilor fumători, riscurile medicale necesită un anumit timp pentru a se diminua complet.
Potrivit concluziilor acestui studiu, o persoană care renunță la fumat trebuie să aștepte zece ani pentru a recâștiga o speranță de viață comparabilă cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată.
Totuși, chiar și în această situație, nu ar trebui să concluzionăm că renunțarea la fumat nu merită toate eforturile.
Autorii studiului au constatat că „beneficiile apar deja după trei ani”, cu o medie de cinci ani de supraviețuire recâștigată în acest grup, reprezentând jumătate din drumul către o speranță de viață normală.
Specialiștii observă că beneficiile renunțării la fumat sunt evidente indiferent de vârsta la care se întâmplă acest lucru, cu toate că efectul este mai pronunțat în rândul persoanelor sub 40 de ani.