Mii se șomeri din România se află într-o situație dificilă. Cifrele publicate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) arată că persoanele cu vârste de peste 50 de ani îşi găsesc cel mai greu de muncă.

Acestea au cea mai mare pondere în rândul şomerilor aflaţi în baza de date a agenţiei.

Mii de șomeri din România își găsesc cu greu un loc de muncă

Din totalul celor 3.439 de şomeri din judeţul Botoşani, 1.680 au vârsta de peste 50 de ani. Situația a ieșit evidență în urma unui raport dat publicităţii, luni, de AJOFM.

Dintre aceştia, 775 au vârste între 50 şi 55, iar 905 peste 55 ani.

Alte 792 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au vârste cuprinse între 40 şi 49 ani.

concedieri
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Tinerii cu vârste între 25 şi 29 de ani îşi găsesc cel mai uşor de muncă

Tinerii cu vârste între 25 şi 29 de ani îşi găsesc cel mai uşor de muncă. Statisticile AJOFM arată că doar 118 persoane din această categorie de vârstă sunt şomeri.

Din categoria de vârstă de până la 25 de ani sunt înregistraţi 457 de şomeri. În categoria de persoane cu vârsta cuprinsă între 30 şi 39 de ani, sunt 392 de şomeri.

În ceea ce priveşte studiile, şomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoşani.

Aceştia reprezintă 41,00 % din totalul celor 3.439. Simultan, persoanele cu studii primare şi fără studii reprezintă 21,00% din totalul şomerilor înregistraţi.

Cei cu învăţământ liceal reprezintă 17,07% din totalul şomerilor înregistraţi, la fel ca şomerii cu învăţământ profesional 17,00%.

Dintre şomeri, doar 2,3 % au studii superioare. AJOFM a oferit date și cu privire la mediul de rezidenţă.

Astfel, putem vedea că 2.384 şomeri provin din mediul rural şi 1.055 sunt din mediul urban.

ANOFM îi susține pe șomerii născuți înainte de 1980

În altă ordine de idei, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a făcut un anunț cu privire la sprijinirea integrării profesionale a șomerilor din categoriile vulnerabile, care întâmpină dificultăți în accesul la piața muncii.

ANOFM dispune de un buget alocat de 896 milioane de lei pentru anul 2024.

„Peste 890 de milioane de lei pentru subvenționarea locurilor de muncă destinate șomerilor categoriile vulnerabile. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are alocat, pentru anul în curs, un buget de 896 milioane de lei pentru susținerea angajării șomerilor din categorii vulnerabile, cu acces dificil pe piața muncii”, a anunțat Ministerul Muncii pe Facebook.

Banii vor fi acordați prin ANOFM categoriilor vulnerabile de șomeri, conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Sunt vizate următoarele persoane:

  • Persoanele în vârstă de peste 45 de ani;
  • Părinții unici susținători ai familiilor monoparentale;
  • Tinerii cu vârsta de până la 29 de ani;
  • Persoanele cu dizabilități;
  • Absolvenții fără experiență;
  • Șomerii de lungă durată.