Marcel Boloș a spus că valoarea totală a despăgubirilor anunţate în dosarul Roșia Montană reprezintă o sumă care „provoacă fiori”. Este vorba de aproximativ 6,7 miliarde de dolari.

Marcel Boloş: Este un proces şi o sumă care îţi provoacă fiori

În acest context, a subliniat că ar prefera o decizie nemonetară din partea instanţei internaţionale. Decizia ar fi favorabilă, spune el, chiar dacă ar presupune şi continuarea investiţiei.

„Este un proces şi o sumă care îţi provoacă fiori. Noi am analizat cu atenţie cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roşia Montană şi sigur orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele aşa arată, că s-au efectuat cheltuieli care sunt în jur de un miliard de euro. Deci ne aşteptăm la o decizie, dacă va fi dată în acest sens, care să prevadă despăgubiri la nivelul acesta al sumei care deja a fost investită. Sunt cheltuieli cu documente care s-au efectuat acolo. Poate totuşi avem şi surpriza aceasta a unei decizii nemonetare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar putea fi obligat statul român ca să continue exploatarea”, a declarat Marcel Boloş la Digi24.

De asemenea, ministrul a spus și că România se va supune deciziei care va fi dată de către instanţa internaţională. Totuși, Boloș spune că o decizie nemonetară ar fi mai uşor de implementat din punct de vedere al efortului bugetar.

„Desigur că e o decizie pe care o vom respecta, nu cred că este important ce aş prefera din punct de vedere al deciziei date de către instanţă. Este limpede că această decizie nemonetară din punct de vedere al efortului bugetar ar fi mai uşor de implementat, în care e posibil să se ţină cont de faptul că această licenţă de exploatare a resursei noastre de aur este încă în vigoare, că acele condiţii de mediu care sunt mult şi au fost mult discutate şi tehnologia a fost mult discutată, dacă sunt îndeplinite condiţiile de mediu, trebuie implementate conform acordului de mediu care nu ştiu dacă mai este valabil sau dacă trebuie reactualizat, dar sigur am fi din punct de vedere al efortului bugetar cu decizia nemonetară mult mai uşor de dus la îndeplinire”, a mai spus ministrul.

Marcel Boloș
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Ministrul așteaptă cu sufletul la gură o decizie de la instanţa internaţională

Ministrul Finanţelor a reiterat că dacă decizia este una nemonetară şi dacă aceasta va privi continuarea implementării acestei investiţii, România va fi nevoită să se supună.

„Haideţi să vedem care care va fi acea decizie şi pe care va trebui să găsim calea legală să o punem în aplicare”, a conchis ministrul.

Amintim că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridică la aproximativ 6,7 miliarde de dolari.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) cu nr.ARB/15/31, în iulie 2015.

Ulterior, în septembrie 2023, tribunalul care a judecat speţa a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

Hotărârea arbitrală motivată a ICSID nu a fost comunicată Ministerului Finanţelor până la data de 20 februarie. Totodată, nu se cunoaşte nici „momentul exact al comunicării”.