Simona Halep va avea parte de un proces corect, potrivit ITIA

Simona Halep a primit din partea ITIA o suspendare pentru o perioadă de 4 ani. În această perioadă, sportiva nu mai are dreptul de a participa la turnee de tenis.

Recent, jurnaliștii publicației „ProSport” au obținut o reacție din partea instituției, chiar înainte de judecarea apelului depus de echipa de avocați a sportivei, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).

În faza inițială, la ITIA a solicitat o suspendare de șase ani pentru Halep. Agenția cerea și anularea premiilor și rezultatelor obținute de către sportiva noastră, în intervalul martie-septembrie 2022.

În cele din urmă, Halep a primit o suspendare de patru ani și a pierdut doar premiul de la US Open 2022.

Agenția de Integritate a fost chestionată de publicația ProSport. Jurnaliștii români au întrebat dacă vor cere menținerea pedepsei acordate anterior sau vor un verdict și mai sever din partea TAS.

Cum dacă era de așteptat, reprezentanții ITIA au evitat să ofere un răspuns clar. Cu toate acestea, aceștia ne-au asigurat că procesul în cazul Simonei Halep va fi desfășurat în mod echitabil.

„Pentru a asigura un proces corect, nu facem niciun comentariu cu privire la acest caz, până la audierea apelului”, a fost reacția ITIA înaintea judecării apelului depus de Simona, potrivit ProSport.

Între timp, Halep speră la o înjumătățire a pedepsei. Aceasta i-ar permite să revină în activitate curând. Din 7 octombrie 2022, data la care a fost suspendată provizoriu, începe perioada de ineligibilitate pentru Simona Halep.

simona halep
SURSA FOTO: Dreamstime

ITIA o acuză pe sportivă de dopaj „repetitiv și sofisticat”

ITIA susține că Halep a recurs la dopaj cu bună știință, în mod repetat, reușind să evite controalele antidoping desfășurate în perioada cuprinsă între luna martie 2022 și 29 august 2022, când a fost depistată pozitiv în urma testului efectuat la US Open.

„Circumstanțele agravante pretinse de ITIA pot fi rezumate astfel: (1) Dopajul sanguin al doamnei Halep a fost repetitiv și sofisticat;

(2) Potrivit grupului de experți, a fost clar că stimularea a fost eficientă cel mai devreme din martie 2022 până în septembrie 2022. Prin urmare, trebuie să fi folosit mai mult de o substanță și/sau metodă interzisă în mai multe ocazii; (3) Jucătorul a avut un comportament înșelător și/sau obstructiv pentru a evita depistarea sau judecarea unei încălcări.

(4) Momentul suprimării eritropoetinei sugerează că dopajul a fost programat pentru a oferi jucătorului sânge foarte oxigenat în timpul Wimbledon (iulie 2022) și apoi la US Open (august 2022)”, a susținut ITIA în timpul audierilor din cadrul Sport Resolutions.

Reamintim că tribunalul londonez nu a identificat circumstanțe agravante în cazul Simonei Halep. Totuși, ea a fost găsită vinovată pentru două încălcări ale regulamentului.