Adevărul despre centralele termice. Toată lumea trebuie să știe

Adevărul despre centralele termice. Încălzirea centrală poate fi o sabie cu două tăișuri când vine vorba de sănătatea noastră, explică specialiștii Pe măsură ce vremea se răcește de la o zi la alta, nimic nu e mai reconfortant decât să ajungi acasă și să te așezi în fața televizorului, după ce ai dat drumul la centrala termică.

Mulți consideră că pot lăsa pornită centrala de-acum până la sfârșitul iernii, în timp ce alții spun că facturile la energie sunt un preț mult prea mare al confortului, pe care nu și-l mai permit. Din păcate, ambele extreme ale ceasului termostatului au implicații grave pentru sănătatea și bunăstarea noastră, dezvăluie experții.

Asta nu înseamnă că pornirea centralei ar trebui evitată deoarece ne poate proteja sănătatea când este folosită cu moderație, scrie Dailyrecord.

Pericole

Poate agrava afecțiunile respiratorii și ale sinusurilor

Pornirea încălzirii poate agrava afecțiunile sinusurilor și problemele respiratorii. Poate agrava afecțiunile pulmonare, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Carolina Goncalves, farmacist superintendent la Pharmica, explică:

„Acest lucru poate duce la erupții la persoanele astmatice, provocând simptome precum bronhoconstricție, respirație șuierătoare și creșterea producției de mucus.”

Căile nazale uscate pot agrava sinuzita și rinita alergică, ducând la dureri sinusurilor, congestie și inflamație.

Poate irita pielea și ochii

De asemenea, încălzirea centrală poate avea efecte asupra pielii și ochilor, care se deshidratează pe măsură ce aerul din casă este mai uscat. Această lipsă de umiditate face pielea să crape, ceea ce poate exacerba afecțiuni precum eczema și psoriazisul și chiar poate crește riscul de infecție a pielii.

Dacă purtați lentile de contact, ochii vor fi mai uscați, obosiți și iritați. Folosirea unui umidificator poate preveni uscarea ochilor, în timp ce trecerea la ochelari le-ar putea oferi o pauză completă.

centrală de apartament
SURSA FOTO: Dreamstime

Poate provoca crize de astm

Când încălzirea este pornită și ferestrele sunt închise, casa devine un teren de reproducere pentru acarieni. Acești mici dăunători se hrănesc cu celulele moarte ale pielii umane și se dezvoltă în medii calde.

Beneficii

Poate ajuta la ameliorarea afecțiunilor respiratorii

Încălzirea poate fi benefică pentru respirație, atunci când este utilizată corespunzător.

Dr. Aarthi Sinha, medic generalist, explică:

„Expunerea prelungită la aer rece poate exacerba afecțiuni precum astmul, bronșita și BPOC. Aerul rece poate irita căile respiratorii, ducând la bronhoconstricție, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.”

Alungă tusea și răceala

Un mediu subîncălzit poate slăbi sistemul imunitar al organismului, deoarece resursele acestuia sunt concentrate în mod constant pe menținerea temperaturii corpului. Expunerea prelungită la temperaturi scăzute poate crește șansele de a suferi infecții precum răceala și gripa.

Susține sănătatea inimii

Stresul rece pune o presiune uriașă asupra sistemului cardiovascular. Temperaturile scăzute cresc, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral, încurajând formarea cheagurilor de sânge, afectând circulația.

Poate reduce durerile articulare

Căldura din casă poate ajuta la ameliorarea articulațiilor rigide și dureroase.

Ajută la protejarea celor vulnerabili

O casă mai caldă este mai sigură pentru bătrâni, bebeluși și copii foarte mici, femei însărcinate și persoane care suferă de imunodeficiență sau afecțiuni precum BPOC și astm.

Un mediu cald este foarte important pentru persoanele în vârstă, cărora le este mai greu să genereze căldură corporală, deoarece metabolismul lor încetinește, iar corpul devine mai puțin eficient în reglarea temperaturii.